Index Vakbarát Hírportál

Bajban van a világ leggyorsabb cápája

2017. október 11., szerda 16:22

A cápahús ízét általában úgy jellemzik, akik más kóstolták, hogy olyan, mintha vizeletet ennénk. Egészen más a helyzet a röviduszonyú makócápával (Isurus Oxyrinchus), amely az ízletes húsa miatt viszonylag gyakran megtalálható az éttermekben. Ha mindez nem lenne éppen elég ok az aggodalomra, még a sporthorgászok is nagy szenvedéllyel hajtanak az elfogására.

Akár 70 km/órás sebességgel is tud úszni, és amikor horogra akad, látványosan kiugrál a vízből

Ez a szerencsétlen cápafaj tehát az étlapon és a horgászok Youtube-csatornáján egyaránt jól mutat, és ettől igen rosszak az életkilátásai. Michael Byrne és munkatársai a Missouri Egyetemen műholdas nyomkövetővel vizsgálták a makócápák populációját, és arra jöttek rá, hogy tízszer gyakrabban kifogják őket, mint amire a halászok és horgászok jelentése alapján következtetni lehetne.

A tudósok szerint ez a gyakorlat nem fenntartható, és a populáció visszafordíthatatlan károkat szenvedhet. Ez problémás, mert a makócápa csúcsragadozóként fontos szerepet lát el az óceáni ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában.

Sajnos a makócápák akkor is hálóba akadnak, amikor nem kimondottan rájuk vadásznak. Az Atlanti-óceán északi térségében pont arrafelé portyáznak, amerre az intenzíven halászott tonhalak és kardhalak is előfordulnak.

A makócápákat ért csapások nehezen ellensúlyozhatók, mert amilyen gyorsan úsznak, olyan lassan szaporodnak. A nőstény egyedek általában 18 éves korukra lesznek érettek, ezután is csak nagyjából háromévente szülnek utódot, és átlagosan 30 évig élnek.

Rovatok