Index Vakbarát Hírportál

Az űrből is látható Kalifornia pusztulása

2017. október 11., szerda 11:23 | aznap frissítve

Pár napja csaptak fel a lángok Észak-Kalifornia híres borvidékén, és a Napa-völgyből kiindult bozóttüzekben mostanáig körülbelül 390 négyzetkilométernyi terület égett porrá. Ezekben a napokban készítettek felvételeket a régióról NASA Terra és Aqua műholdak – a füstfelhő növekedésén jól látható, hogy milyen gyorsan nőtt nagyra a pusztító tűz. 

Az amerikai kormány Napa, Sonoma, Yuba és Mendocino megyéket katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította. Eddig ezerötszáz lakóház és ipari épület vált a lángok martalékává, több ezer embert kellett kitelepíteni, néhány területen megszűnt a telefonszolgáltatás. Október 10-ig nem sikerült teljesen megfékezni a tűz terjedését.

Fotó: NASA

Bár a tűz okait még vizsgálják, ebben az évszakban szoktak bozóttüzek tombolni Kaliforniában. Meglepő módon az évtizedes szárazságot követő enyhülés csak növelte a bozóttűz kockázatát, a csapadékos időszakban elburjánzó növényzet ugyanis még több éghető alapanyagot biztosított a száraz évszakra.

Persze az embereknek is szerepük lehetett a katasztrofális helyzet kialakulásában: a sűrűn lakott városi környezet és a természet találkozásánál gyulladtak fel az első tüzek, és aztán az ilyenkor szokásos széljárás vitte tovább a lángokat.

Rovatok