Index Vakbarát Hírportál

Felejtsen el mindent, amit a fákról tud

2017. október 24., kedd 22:50

Nyilván ön is tudja, hogy a fák életkorát a törzsében található évgyűrűk segítségével lehet megállapítani, ezt a módszert azonban nehezen tudná alkalmazni annál a 374 millió éves fánál, ami nemrég került elő a kínai Hszincsiang tartományból, annak ugyanis ennél sokkal bonyolultabban épült fel a belső szerkezete – írja a Metro.

A mai fákra az jellemző, hogy a farészük, ami a víz szállításáért felelős, hengerszerűen alakul ki a fatörzsben, a fa növekedésével pedig egyre kijjebb kerül, ezáltal létrehozva az általunk is ismert évgyűrűket. A most megtalált maradványokból ugyanakkor az derült ki, hogy nem mindig volt ez így, a fosszíliák alapján ugyanis ezeknek a fáknak a farésze a kéreg alatti 5 centiméteren helyezkedett el kisebb szálakban, míg a törzs középső része teljesen üreges volt.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a fa törzsén belül "minifák" százai nőttek, ugyanis minden szál a saját évgyűrűit növesztette és lett egyre nagyobb, amivel ugyanakkor a fa törzse is nőtt. A dolog még az évtizedek óta fák fosszíliáival foglalkozó Dr Chris Berry-t is meglepte, aki szerint egyetlen másik fának sem volt ilyen komplex a felépítése.

Egyszerre tépte szét a saját vázát és omlott össze a saját súlya alatt, de közben életben maradt, sőt az akkori időszak domináns fája volt.

– mondta a kutató, hozzátéve azt is, hogy szerencséjük volt a fosszíliával, az ugyanis amellett, hogy óriási, tökéletes állapotban maradt fent a vulkanikus üledéknek köszönhetően.

Barry kutatásának fő célja az, hogy megtudja, mennyi szenet tudtak lekötni a légkörből ezek a fák és hogyan tudták ezzel befolyásolni a Föld klímáját, ehhez pedig nagy segítséget nyújthat majd ez a lelet.

Rovatok