Index Vakbarát Hírportál

Hawking doktorija lefagyasztotta a cambridge-i szervereket

2017. október 24., kedd 09:39

Rögtön az első nap összeomlottak a Cambrige-i Egyetem könyvtárának szerverei, miután október 23-án, hétfőn szabadon és ingyenesen elérhetővé tették Stephen Hawking doktori értekezését, "A táguló univerzumok tulajdonságai" című művet, írja a BBC.

A Cambrige-i Egyetem még hétfőn közölte, hogy a tudománytörténeti jelentőségű dokumentum egyből a legkeresettebb irat lett a szabad hozzáférésű könyvtárukban, ami a nap folyamán odáig vezetett, hogy összeomlottak a terhelés alatt a szerverek. Hétfő délután hatvanezer letöltésnél járt a számláló – összehasonlításképp: a népszerűbb tudományos munkák havonta száz körüli letöltést tudnak produkálni.

Az egyetem internetes adatbázisába több verziót (különböző tömörítettségű, eltérő méretű pdf file-okat) is feltöltöttek az 1966-ban írt tudományos munkából, de így sem bírták, bírják a szerverek a felfokozott érdeklődést. Az egyes fájlok lekérése még kedden is viszonylag hosszú időt vesz igénybe.

A doktorit Hawking beleegyezésével tették szabadon hozzáférhetővé, a lépéssel kapcsolatban a világhírű elméleti fizikus úgy nyilatkozott, hogy reméli, 51 évvel ezelőtt írt munkája másokat is gondolkodásra, a kozmosz megértésére sarkall.

Rovatok