Index Vakbarát Hírportál

Kazahsztán eldobja a cirill betűket

2017. október 27., péntek 18:46

Nurszultan Nazarbajev kazah elnök pénteken elrendelte, hogy 2025-ig a latin ábécével váltsák fel a cirill betűs írást az országban, jelentette az MTI. A lépés az elnök szerint hozzájárul a közép-ázsiai ország modernizációjához. Az elnöki rendelet alapján az 1991 óta független Kazahsztánban néhány éven belül bevezetnek egy 32 latin betűből álló ábécét. Ennek eredményeként az ország nevét hivatalosan Qazaqstannak fogják majd írni.

A kazahot eredetileg az arab írás egy módosított verziójával írták, amelyet hivatalosan 1927-ig használtak. Ekkor váltottak a latin ábécére, amelynek helyét a cirill vette át 1940-ben. A kazah nyelv hangjait jelenleg 42 betűvel jelölik, amelyből 33 a cirill ábécéből származik.

Nazarbajev áprilisban körvonalazta a reformot, és bejelentette, hogy egyetemi oktatókkal, illetve a civil társadalom képviselőivel folytatott egyeztetés után 2017 végén előterjesztik az új írásmódot. Sokan csalódottan vették tudomásul a lépést, amely a hatóságok szerint hozzájárul majd a helyi gazdaság fejlődésének felgyorsításához.

A latin ábécét "a világ országainak mintegy 70 százalékában használják, ami elengedhetetlen kommunikációs eszközzé tette azt, főként a technológia, az üzleti élet, a tudomány és az oktatás terén" - magyarázta a kazah külügyminisztérium.

Az öt közép-ázsiai ország közül Kazahsztánban a legjelentősebb az orosz diaszpóra. Az orosz az egyik hivatalos nyelv az országban, amelyet az elnök gyakran használ beszédei során. A kazah államnyelv török eredetű, így elvileg nem okoz nagy törést a hivatalos írásmód lecserélése. Így tett korábban több volt szovjet köztársaság is, mint például Azerbajdzsán, Türkmenisztán vagy Üzbegisztán, emlékeztet a Guardian.

Rovatok