Index Vakbarát Hírportál

2017 rekordmeleg év lehet

2017. november 6., hétfő 17:22

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint az időjárási mérések 1880-as kezdete óta mért három legforróbb év egyike lehet a 2017-es év. Az előző két rekorder 2015 és 2016 volt, de az idei forróság abban különbözik a két évvel ezelőttiektől, hogy a hőhullámot idén nem kísérte a Csendes-óceán trópusi vizének felmelegedését okozó El Nino.

A WMO az ENSZ bonni klímakonferenciájához időzítette a bejelentést. A hétfői találkozón csaknem 200 nemzet 25 ezer tudósa, követe és környezetvédelmi aktivistája vesz részt, hogy közösen kidolgozzák a párizsi klímacélok megvalósításához szükséges irányelveket.

A két évvel ezelőtti klímacsúcs résztvevői megállapodtak abban, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és törekedni fognak rá, hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot. A WMO szerint ugyanakkor a klímaváltozásért elsődlegesen felelős tényezők, úgy mint a légköri szén-dioxid-koncentráció növekedése, a globális tengerszint-emelkedés és az óceánok savasodása, 2017-ben is változatlanul folytatódtak.

Idén a januártól szeptemberig tartó időszakban a globális átlaghőmérséklet fél Celsius-fokkal volt magasabb az 1981-2010 közötti 14,31 Celsius-fokos átlagnál. A 2013 és 2017 közti ötéves időszak átlaghőmérséklete több mint 1 Celsius-fokkal haladta meg az iparosodás előtti értéket.

A WMO szerint 2017-ben az átlagosnál jóval gyakoribb esőzések sújtották egyebek között Kína nyugati részét, Dél-Amerika déli részét és az Egyesült Államok egyes területeit, továbbá az északi-sarki tengeri jég kiterjedése is jelentősen elmaradt a szokásos átlagtól. A szakemberek szerint valószínűleg 2017 lesz az eddigi legforróbb olyan év, amit nem kísért az El Nino.

(MTI)

Rovatok