Index Vakbarát Hírportál

A világ fele éhezik, a másik fele elhízott

2017. november 6., hétfő 10:47

A Globális táplálkozási jelentés szerint szinte minden országot érint a globális táplálkozási válság: kit az elhízás, kit a súlyos alultápláltság.

A jelentés elkészítéséhez 140 ország adatait elemezték. A szerzők szerint a táplálkozási válság lefékezheti az emberi fejlődést, és a válság okozta egészségügyi fenyegetésre megfelelő globális válaszokat kell kidolgozni.

Az évente elkészített, szombaton publikált független jelentés azt írja, hogy bár világszerte csökken az alultápláltak aránya, ahhoz nem elég gyorsan, hogy teljesítse a nemzetközileg elfogadott fenntartható fejlődési célokban (SDG) foglaltakat, amelyek szerint 2030-ra az alultápláltság minden formáját meg kell szüntetni a Földön.

Jessica Fanzo, az amerikai Johns Hopkins Egyetem professzora, a jelentés egyik vezető szerzője szerint az anyai vérszegénységre és a gyermekek alultápláltságára gyakran az elhízástól és a nem fertőző betegségektől elkülönülő problémaként tekintettek, pedig kapcsolatban állnak egymással, és a globálisan megfigyelhető egyenlőtlenségekből fakadnak. Ezért a kormányoknak nem elkülönítve kell kezelniük ezt a kérdést, hanem holisztikus szemlélettel.

A táplálkozási problémákra szánt adományok 2015-ben csak 2 százalékkal nőttek, elérve a 867 millió dollárt. A jelentés szerint a költségvetés feltöltését fel kell turbózni, és a következő tíz évben globálisan 70 milliárd dollárt kell befektetni a táplálkozási problémák kezelésébe.

(MTI)

Rovatok