Index Vakbarát Hírportál

Óriási kihalt állat csontvázára bukkantak Szibéria partjainál

2017. november 23., csütörtök 10:43

A Steller-tengeritehén egy példányának szokatlanul teljes csontvázát találták meg a szibériai Parancsnok-szigetek partjainál – írja a Tech Times.

Marija Sitova és régészcsapata először azt hitte, egy kerítést látnak a Komandorszkij Zapovednyik rezervátum területén, de az ásatás során kiderült, hogy valójában a rég kihalt óriási állat 5 méteres maradványaira bukkantak. A koponyája és több másik csontja hiányzik, de így is megvan például 27 bordája, 45 csigolyája és a bal lapockája.

Steller-tengeritehén (Hydrodamalis gigas) a holocén földtörténeti korban a cetfélék mellett a legnagyobb emlős állatnak számított. A hossza elérhette a 8-9 métert, és akár 8-10 tonnát is nyomhatott. 1741-ben fedezték fel, és rögtön el is kezdtek vadászni rá, ami olyan sikeresnek bizonyult, hogy mindössze 27 évvel később, 1768-ban ki is halt.

Mondjuk elég könnyű prédának bizonyultak, mert nem nagyon tudtak védekezni, viszont korabeli beszámolók szerint egyetlen példány 33 embert látott el élelemmel egy hónapon át. Ráadásul állítólag mandulaízű húsa volt, így a kereslet is nagy volt iránta. Az sem segített, hogy több mint egy éven át tartott a vemhessége, ezért gyorsabban vadászták, mint ahogy reprodukálódni tudott.

A Steller-tengeritehén csontváza, pláne ilyen ép formájában, ritka leletnek számít, a legtöbb kiállított példányt több különböző állat maradványaiból legózták össze. Az egyetlen eddig ismert teljes csontváz a finn természettudományi múzeumban látható.

Rovatok