Index Vakbarát Hírportál

A mesterséges fények felfalják az éjszakáinkat

2017. november 24., péntek 16:27

A Föld éjszakai mesterséges megvilágításának fényessége és kiterjedése évente 2 százalékkal növekedett 2012 és 2016 között – állapították meg kutatók műholdas adatok alapján.

A kutatás során a szakértők egy VIIRS (Visible/Infrared Imager Radiometer Suite) nevű radiométert használtak, amely a látható és az infravörös tartományban lévő fényt észleli. 2011 októbere óta kering a Suomi-NPP nevű műholdon a Föld körül, segítségével nagyon pontos térképeket sikerült készíteni Christopher Kyba, a potsdami Német Geotudományos Kutatóközpont munkatársa szerint, aki a nemzetközi kutatást vezette.

A műholdas felvételek alátámasztották azt a félelmet, hogy a Föld egyre világosabbá válik.

Évente két százalékkal növekedett a mesterséges fény intenzitása és az éjszaka megvilágított felszín mérete. Globálisan tekintve a mesterséges megvilágítás növekedésének mértéke összefügg a bruttó hazai termékkel (GDP), vagyis a fényszennyezettség növekedése a fejlődő országokban jóval gyorsabb, mint a már eleve fényesebb, gazdagabb országokban – írja az MTI. 

Néhány kivétellel az éjszakai fény mértékének növekedése Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában volt megfigyelhető. Csak kevés országban maradt stabil a mérték, ezek közé tartoznak a világ legfényesebb területei, például Olaszország, Hollandia, Spanyolország és az Egyesült Államok. Az éjszakai fény mennyisége csökkent a háború sújtotta Szíriában és Jemenben.

Még durvább lehet, mint amit a felmérés mutat

A kamera szenzora azonban az 500 nanométer alatti hullámhosszú fényt nem képes észlelni, így néhány, egyre elterjedtebbé váló LED-es fényt nem érzékel. Összehasonlítva a projekt elején készített felvételekkel így néhány város sötétebbnek is tűnik, holott a valóságban éppen olyan fényesek vagy még fényesebbek. A fényszennyezettség így a VIIRS-nél mutatottnál jóval erőteljesebb lehet.

A szakértők szerint a LED-fények hozzájárultak a fényszennyezettség növekedéséhez. A közösségek, vállalkozások és magánháztartások elsősorban spórolás miatt váltottak az ilyen izzókra. Mivel azonban több és fényesebb lámpát használnak, épp ellenkező hatást érnek el – mondta Kyba.

Franz Hölker kutató szerint az embereknél a LED-es fény akár a belső órát is megzavarhatja. Este a nappali fényt a hagyományos izzóknál jobban rekonsturáló LED-fény elhiteti a testtel, hogy nappal van, ezért ritmusa megkavarodik.

A fényszennyezés az állatokat is érinti: az éjszaka aktív gerincesek 30 százalékára, a gerinctelenek 60 százalékára van hatással, de befolyásolja a növények és mikroorganizmusok létét is. "Veszélyezteti a biodiverzitást sok különböző faj – rovarok, kétéltűek, halak, madarak, denevérek – éjszakai viselkedésének, például a szaporodási és vándorlási mintázatoknak a befolyásolásával" – mondta Hölker.

A szakértő szerint a fényhasználat fenntarthatóbb formáiról kellene gondolkodni, arról, "hol, mennyi, milyen intenzitású fény alkalmazható". Kyba szerint modern LED-es technikák segítségével kétharmadával csökkenthető lenne a fénykibocsátás anélkül, hogy az emberek gyengébbnek érzékelnék a fényt.

A kutatás eredményei a Science Advances szaklapban jelentek meg.

Rovatok