Index Vakbarát Hírportál

Küszöbön az influenzajárvány

2017. november 27., hétfő 09:07

Még nem érte el a járványküszöböt az influenzaszerű megbetegedések száma, nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást, jelenti az MTI Szentes Tamás, az Emberi Erőforrások Minisztériumának országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárára hivatkozva. A háziorvosokhoz már megérkezett az összesen 1,3 millió adag ingyenes védőoltás, ami a 60 évnél idősebbeknek, a két évesnél fiatalabb gyermekeknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a várandós nőknek különösen ajánlott, de mindenkinek érdemes beoltatnia magát, aki nem akar 3-5 napot lázasan feküdni, családtagjait, barátait, munkatársait megfertőzni.

Az influenza az egészséges immunrendszerű fiatalokra nem jelent veszélyt, de a rizikócsoportok tagjainál igenis veszélyes, akár halálos is lehet, ez látszik abból is, hogy Magyarországon minden évben februárban, a járvány tetőzésének időszakában hal meg a legtöbb ember.

“A megkapott vakcinának csak jótékony hatása lehet” – mondta Szentes Tamás, hangsúlyozva, hogy igazából sosem késő, akár a járvány ideje alatt is beadatható az oltóanyag. Az influenzaszezon általában január közepén kezdődik és mintegy két hónappal később ér véget. A vakcina a beadása után két héttel már védetté tesz az influenza ellen. A védettség természetesen nem százszázalékos, de súlyos influenzája semmiképp nem lesz annak, aki beoltatja magát.

Az Egészségügyi Világszervezet minden évben külön meghatározza, hogy melyik három komponens kerüljön be a vakcinába, melyik három véd a legnagyobb valószínűséggel a kitörő járvány ellen. A védőoltást kérők számát pedig mindig nagyban befolyásolja, hogy mennyire volt eredményes az előző évi vakcina.

Rovatok