Index Vakbarát Hírportál

Részecskegyorsítóval a rák ellen

2017. november 30., csütörtök 14:12

A jövőben különleges izotópokat bocsát a rákkutatók rendelkezésére az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN), segítségükkel egy napon akár a rák diagnózisa és gyógyítása is megtörténhet egyszerre. Az új CERN-Medicis berendezést a héten mutatták be Genfben, hamarosan elsőként fog radioizotópokat előállítani a rákkutatáshoz – írja az MTI a dpa hírére hivatkozva.

Egy elem atomjai között különböző tömegszámú atomfajták lehetnek, ezek az elem izotópjai. Izotópokat már széles körben használnak diagnosztikus célokra és vetnek be sugárterápiában. "Az izotópok különleges tulajdonságait a fizikusok a radioaktivitás alapkutatásakor fedezték fel" – mondta Thierry Stora, a projekt vezetője. "A jelenleg használt izotópok közül azonban sok nem tökéletes" – áll a CERN közleményében. A Medicis-projekt keretében olyan izotópokat állítanak elő, amelyek a leginkább megfelelnek a kutatók igényeinek.

A rákkutatók ezeket a tulajdonságokat most sejteken és szöveteken tesztelhetik. Az az elképzelésük, hogy az izotópok a diagnózis felállításában is alkalmazhatók, de ezzel egyidejűleg akár el is pusztíthatják a rákos sejteket. Az izotópok egy protonnyalábos részecskegyorsítóban keletkeznek, amelyet a CERN Svájc és Franciaország határterületén üzemeltet (ISOLDE). Stora kiemelte:

Ezek az izotópok sehol másutt nem léteznek.

Nyitókép: Radioaktív izotópok kezelésére szolgáló manipulátor  a MEDICIS-ben (Dean Mouhtaropoulos / Getty Images Hungary)

Rovatok