Index Vakbarát Hírportál

Íme a világ legmélyebben élő hala

2017. december 1., péntek 13:04

Új taggal gyarapodott a mélytengeri szörnyek rémálomligája: egy amerikai-brit kutatócsoport sikeresen befogott egy eddig ismeretlen halfajtát, ami minden eddigi rekordot megdöntő mélységben él a Csendes-óceánban. A Mariana-árok Földünk legmélyebb tengeri hasadéka, legmélyebb pontja körülbelül 11 ezer méterre van a felszíntől, a most felfedezett hal nem ennyire mélyről, “csupán” nyolcezer méterről került elő az árokból.

A kicsi, nyálkás, opálosan áttetsző csigahal a skorpióhal-alakúak (avagy sárkányfejűhal-alakúak) rendjébe tartozik, megtalálói a Mariana csigahal névre keresztelték (Pseudoliparis swirei sp. nov.), és a Zootaxa című biológiai folyóiratban számoltak be felfedezésükről.

A kutatók 2014-ben és 2017-ben helyeztek el csapdákat a Mariana-árokban, Guam közelében, hogy befogják a halat, aminek létezéséről 2014 óta volt tudomásuk (2017 elején egy japán csapat 8178 méteres mélységben felvételeket is tudott készíteni a mélytengeri fajról, de befogni és megvizsgálni nem tudták). A kamerákkal is felszerelt ketreceket minden alkalommal 24 óráig hagyták a mélyben, és a Mariana csigahalon kívül még 37 más halfajt is megfigyeltek.

Az újonnan leírt és elnevezett csigahal meglehetősen izgalmasnak tűnik a biológusok szemében: testalkatuk kissé puhány, felépítésük nem valami robosztus, mégis remekül alkalmazkodtak az extrém mélytengeri viszonyokhoz, a hatalmas víznyomáshoz, az állandó sötétséghez. Bizonyos szempontból igazi evolúciós sikertörténet az övék.

Az extrém körülmények ellenére érthető, hogy miképp képes a csigahal túlélni a Mariana-árok barátságtalan mélységeiben: bőven van mit ennie és nincsenek ellenségei, sőt ő a mélység csúcsragadozója. “Rengeteg gerinctelen állat él odalent és a csigahal rájuk vadászik. Nagyon aktívak és jól tápláltak” – magyarázta Thomas Linley, a Newcastle Egyetem kutatója.

A befogott példányokat komputertomográffal is megvizsgálták, az alapos röntgenfelvételnek köszönhetően meg tudták alkotni a hal 3D modelljét is (a fenti képeken zöld színnel egy kis rákféle is látható a csigahal gyomrában). A vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy idáig nem ismert fajról van szó.

Rovatok