Index Vakbarát Hírportál

50 éve hajtották végre az első szívátültetést

2017. december 3., vasárnap 23:06

"1967. december 3-án a 26 éves, autóbalesetben elhunyt Denise Darwall szíve kezdett dobogni az 54 éves Louis Washkansky mellkasában. Ez volt az első sikeres szívátültetés", írja a magyar Euronews.

A cikk szerint az műtét hatalmas médiafigyelem mellett zajlott, újságírók és tévéstábok özönlötték el a Cape Town-i Groote Schuur kórház környékét. A sikeres műtét pedig híressé tette a műtétet vezető orvost, a dél-afrikai Christiaan Barnardot, de betege is világhírű lett.

A szívátültetés ugyan sikeres volt, és minden szempontból történelminek nevezhető, a beteg, akin a műtétet elvégezték 18 nappal később meghalt. A szívátültetés viszont beindult, egy évvel később már 100 szívátültetést hajtottak végre. "Az 50 évvel ezelőtti műtét pedig a két évvel későbbi Holdra szállással együtt bevonult a történelemkönyvekbe" - írja a lap.

Egyébként idén 25 éve, hogy Magyarországon elvégezték az első sikeres szívátültetést: Szabó Zoltán professzor, a SOTE Szív- és Érgyógyászati Klinikájának akkori igazgatója az első magyarországi szívátültetést az akkor 29 éves Schwartz Sándoron végezte el. Az akkori műtét után két héttel szintén szívátültetést végeztek a klinikán, akkor Koncz Antal kapott új szervet, aki három évvel ezelőtt újabb szívműtéten esett át, ő a második szívvel él.

Idén november pedig elvégezték az 500. szívátültetést Magyarországon.

Rovatok