Index Vakbarát Hírportál

Samu és Carlo vigyáz a parlagi sasokra

2017. december 5., kedd 16:02

Bemutatták kedden Samut és Carlót, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) két új méreg- és tetemkereső kutyáját. A két speciálisan kiképzett kutya a két szervezet együttműködésének eredményeként áll szolgálatba a Természetvédelmi Őrszolgálat kötelékében, hogy visszaszorítsák és megelőzzék a madármérgezéses eseteket a nemzeti parkok közül elsőként a Kiskunsági Nemzeti Parkban.

A veszélyeztetett parlagi sasok védelme érdekében tett intézkedések ellenére a ragadozó-mérgezések még mindig komoly természetvédelmi károkat okoznak itthon és külföldön egyaránt. Az MME és partnerei, köztük a KNPI, az Európai Unió támogatásával a 2017-2021 közötti időszakban tovább folytathatják a ragadozó-mérgezéses esetek visszaszorításáért tett erőfeszítéseiket, közölte az Indexszel a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

A 3 583 577 euró összköltségvetésű, „A parlagi sasok védelme a Pannon régióban az ember okozta pusztulás visszaszorításával” című LIFE Nature projektben részt vesz Magyarország mellett Szlovákia, Csehország, Ausztria és Szerbia is. A projekt részeként a KNPI és az MME két új méreg- és tetemkereső kutyát vásárolt és képzett ki.

A LIFE Nature projekt célkitűzései:

Ilyen speciálisan képzett kutya eddig csak egy volt az országban, sőt az egész régióban: Falco, aki vezetőjével, Deák Gáborral az MME alkalmazásában nagyban hozzájárult a ragadozómadarakat pusztító illegális mérgezéses esetek felderítéséhez és visszaszorításához. A páros az elmúlt 4 évben 547 keresés alkalmával 201 bűncselekmény felderítésében segített. Az eredmények alátámasztották, hogy indokolt az újabb kutyás egységek létrehozása, az egyik frissen kiképzett kutya, a Carlo névre hallgató belga juhász az ő csapatukat erősíti. Társa, Samu, a német juhászkutya az állami természetvédelemben, Gálos Anna természetvédelmi őr mellett teljesít szolgálatot a Kiskunsági Nemzeti Parkban 2017 decemberétől.

A kutyákat több hónapon keresztül képezték méreg- és tetemkeresésre, majd az ORFK Kiképző Központjában sikeres hatósági vizsgát tettek ősszel és „szolgálati keresőkutya” minősítést kaptak. Mostantól folyamatosan járőrözhetnek a jelentős madár-élőhelyeken, valamint a ragadozó-mérgezések helyszínein. Feladatuk a mérgezés és egyéb bűncselekmény áldozatául esett védett és fokozottan védett madarak tetemeinek és a mérgezett csalétkek felkutatása, valamint a Nemzeti Nyomozó Iroda speciális nyomozócsoportjának segítése.

A mérgezéses esetek többségében az EU-ban már 2008-ban betiltott karbofurán tartalmú növényvédőszerek okozzák a pusztulást. A karbofurán szándékos mérgezésre történő felhasználása védett madarak ezreinek pusztulását okozta Európa-szerte az elmúlt években. Természetvédelmi szempontból a parlagi sas és a rétisas esetében a legaggasztóbb a helyzet, hiszen egyedszámukhoz viszonyítva ennél a két fajnál a legnagyobb a mérgezések okozta veszteség. 2012 és 2017 között összesen 56 rétisas és 36 parlagi sas lett mérgezés áldozata. Ha hosszú távon folytatódik ez a tendencia, akár a sasok közép-európai fennmaradását is veszélyeztetheti.

Nyitókép: Samu, Carlo és Falco vezetőikkel (Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság)

Rovatok