Index Vakbarát Hírportál

Újabb Galileo-műhold állt pályára

2017. december 13., szerda 09:21

Sikeresen pályára állították az Európai Unió műholdas navigációs rendszerének (Galileo) újabb négy műholdját. A Galileo-műholdak száma ezzel 22-re nőtt.

Az Európai Űrügynökség (ESA) keddi tájékoztatása szerint a műholdakat a francia guyanai Kourouban lévő űrközpontból indították egy Ariane–5 típusú hordozórakétával. Az első 14 műholdat kettesével állították pályára, orosz Szojuz hordozórakétákkal. Ezt váltotta a lényegesen nagyobb teherbírású, európai gyártmányú Ariane–5.

A Galileo hosszú késések után tavaly indította el kezdeti szolgáltatásait. A következő években újabb műholdakat állít majd pályára az ESA, így fokozatosan javulni fog a navigációs rendszer világszintű elérhetősége. A 30 műholdból álló rendszer a tervek szerint 2020-ra fog teljes kapacitással működni. A szabadon elérhető szolgáltatás egyméteres pontosságú helymeghatározást, a titkosított katonai szolgáltatás egy centiméteres pontosságot ígér.

A Galileo-programot az 1990-es évek közepén indította el az EU és az Európai Űrügynökség, hogy függetlenítsék Európát az amerikai GPS rendszertől, amelynek szabadon elérhető szolgáltatásait az üzemeltető nemzetközi konfliktus esetén blokkolhatja.

(MTI | ESA)

Rovatok