Index Vakbarát Hírportál

Dán tudósok vizsgálják Steve Ludwin rockzenészt, aki 25 éve lövi magát kígyóméreggel

2017. december 15., péntek 18:58

A Koppenhágai Egyetem tudóscsoportja kétéves kutatással összeállított egy mesterséges antitestkönyvtárat a Steve Ludwin kaliforniai rockzenész immunrendszerében kifejlődött antitestekről. A tanulmányra azért volt szükség, mert Ludwin 25 éve hetente egyszer beoltja magát kígyóméreggel.

Brian Lohse, a dán egyetem kutatóprogramjának vezetője Ludwin DNS-ét használta fel a kutatáshoz, amelynek révén hatékony kígyómarás elleni szereket lehet kifejleszteni. A kutatók most azon dolgoznak, hogy kivonják a legfontosabb antitesteket a könyvtár mintáiból.

Steve segítségével egyedülálló, testre szabott könyvtárat állítottunk fel, ami kígyómérgeket semlegesítő emberi antitesteket tartalmazhat. Ezekkel gyógyítani lehetne a kígyómarástól szenvedő pácienseket.

– mondta Lohse.

Lohse és kollégái a YouTube-on látták, hogy Ludwin 25 éve rendszeresen oltja be magát kígyóméreggel, hogy erősítse az immunrendszerét és megőrizze fiatalságát. A kígyóméreg immunerősítő és fiatalító hatására ugyan nincs tudományos bizonyíték, de Ludwin veszélyes hobbija kivételes lehetőséget nyújtott a kutatók számára.

A zenész eleinte csekély mennyiségű kígyómérget adott be magának vízzel hígítva, de később egyre erősebb mérgeket és egyre nagyobb dózisokat használt. Idővel 35 féle mérget próbált ki.

Miután a kutatók felvették az akkor 49 éves zenésszel a kapcsolatot, Koppenhágában vérmintákat vettek tőle. Ám a mintákban nem volt elegendő antitestet termelő B-sejt. A siker érdekében Ludwin csontvelőjéből kellett volna mintát venni. A zenész vállalkozott a fájdalmas beavatkozásra, így már sikerült elegendő B-sejtet és DNS- és ribonukleinsav-mintát is nyerni tőle. Még két évig tartott, mire elkészült a végleges Ludwin-könyvtár.

A kutatást vezető Lohse elmondta, hogy sem ő, sem a Koppenhágai Egyetem nem tanácsolja senkinek, hogy kövesse Ludwin példáját, mivel valóságos csoda, hogy a zenész ilyen hosszú ideig túlélte a kígyómérgek hatását. A méreg ugyanis a májat és a csontokat is károsíthatja, és halált is okozhat. Lohse arról is beszélt, hogy a zenész jóval az előtt kezdte magát oltani, hogy a kutatócsoport képbe került volna, és ők sem bíztatták arra, hogy folytassa.

(MTI)

Rovatok