Index Vakbarát Hírportál

Mégse halt ki a cuki mulgara

2017. december 19., kedd 10:18

Egykor mindenfelé elterjedt volt Ausztrália sivatagjaiban a mulgara, de a kontinensre beköltöztetett nyulak, macskák és rókák miatt teljesen eltűntek. A húsevő erszényest egy évszázada nem látták Új-Dél-Wales államban, ám most egy környezetvédelmi projekten dolgozó tudócsoport újra felfedezte a fajt.

Megtévesztő a mulgara (Dasycercus cristicauda), mert úgy néz ki, mint egy hosszú farkú kisegér, miközben valójában a tasmán ördög közeli rokona, és nem is magokat rágcsál, hanem nála is kisebb emlősökre, hüllőkra és rovarokra vadászik.

Ahogy rengeteg más ausztrál őshonos faj, a mulgara is megszenvedte az európai kolonizálók butaságát, hogy a telepesek nyulakat és rókákat vittek magukkal. A nyulak elvették az élőhelyüket, a rókák pedig levadászták őket, így Új-Dél-Walesben nagyjából száz éve kihaltnak nyilvánították őket, és csak a legbelsőbb területeken maradt fenn populációjuk.

Egy természetvédelmi projekt beindítása során azonban kiderült, hogy már Új-Dél-Walesbe is visszaköltöztek. A Sturt Nemzeti Parkot azért kezdték felépíteni, hogy onnan kizárják a nem őshonos fajokat, míg az őshonosakat visszaköltöztessék, és biztonságos menedéket nyújtsanak nekik.

A mulgara azonban már ott volt. Ez valószínűleg az elmúlt évtizedek róka- és macskamentesítési programjainak köszönhető, a nyúlpopulációt pedig vírusok tartották kordában. A Sturt Nemzeti Park munkatársainak így már csak arról kell gondoskodni, hogy a mulgarák populáció stabilizálódjon, és ne térhessenek vissza a betolakodó fajok.

Rovatok