Index Vakbarát Hírportál

Megvan Anglia első delfinkolóniája

2017. december 20., szerda 17:02

A brit középkori történetek rajongóinak eddig is fent volt a térképén Cornwall megye, hiszen a legenda szerint itt született Artúr király. Most viszont egészen más téma vonzhatja oda az érdeklődőket Anglia délnyugati részére, ugyanis a part menti sekély vizekben él az ország első és egyetlen saját delfinkolóniája.

Tudósok igazolták, hogy 28 palackorrú delfin állandó lakhelyéül szolgál Cornwall 

A Plymouth Egyetemen kutató Rebecca Dudley közel négyezer, 2007 és 2016 között készült fényképet elemzett, hogy azonosítani tudja a delfinegyedeket és a közösségük felépítését. Szerencsére a palackorrú delfinek ugyanolyan könnyen felismerhetők az egyedi hátúszonyukról, ahogyan az emberek azonosítását segítik az egyedi ujjlenyomatok - írja a The Guardian.

Most semmilyen védelmet nem élveznek az angliai delfinek, ezért a természetvédők azon dolgoznak, hogy alá tudják támasztani ennek szükségességét. Az biztos, hogy az életük nem fenékig tejfel, vízbe kerülő műanyagok és vegyi anyagok, halászhálók és turisták fenyegetik a létüket.

Van némi esély rá, hogy védett státuszt kapjanak az angol delfinek, hiszen az Egyesült Királyság két másik kolóniája, a walesi és a skót delfinek egyaránt védettek. 

Rovatok