Index Vakbarát Hírportál

Szemeink előtt bújt el egy óriáspolipfaj

2017. december 31., vasárnap 10:21

Évtizedeken át eltitkolta a legnagyobb óriáspolipfaj, hogy igazából két faj. A Kaliforniától Japánig mindenfelé élő állatfajok egyike megmaradt óriáspolipnak, a másik fodros óriáspolip lett.

A tudósokat azért ez nem érte teljes meglepetésként - írja az Earther nevű hírportál. Mindig is sejtették, hogy az óriáspolip csak egy gyűjtőnév, és több faj tartozik hozzá.

Az Alaszkai Csendes-óceáni Egyetem kutatói 2012-ben majdnem sikerrel jártak, és találtak egy genetikailag eltérő polipcsoportot, de olyan kis mintát gyűjtöttek be, hogy az csak dns-elemzésre volt elég, az állat kinézetbeli eltérését nem tudták kideríteni.

Az egyetem egyik diákja, Nathan Hollenbeck nem hagyta a dolgot annyiban, és garnélahalászok segítségével elkezdett polipokra vadászni. Hamar sikerült elfogni a kétféle egyedet, és elég volt rájuk nézni, hogy kiderüljön a különbség. A fodros polip szeme fölött találtak egy kis extra redőt, és a homlokán két fehér foltot visel, ahol a normál óriáspolipnak csak egy foltja van.

Ez után már csak a genetikai mintákat kellett újra begyűjteni a különböző fajoktól, és ezzel Hollenbeck már igazolni tudta a két faj létét. A következő lépés az lesz az Earther szerint, hogy saját latin nevet adjanak az új fajnak.

Rovatok