Index Vakbarát Hírportál

12 milliárd forintra pályázhatnak idén a felfedezők

2018. január 8., hétfő 10:38

Megjelentek a felfedező kutatásokat ösztönző 2018. évi pályázati felhívások, négyből két felhívás fiatal kutatóknak szól, közölte hétfőn a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. Az elnyerhető források “a természeti és társadalmi jelenségek megismerését célzó, új módszerek, eljárások kidolgozását megalapozó projekteket, valamint a fiatal kutatók tudományos pályájának elindítását, illetve a nemzetközi kutatási programok kezdeményezését ösztönzik” - áll az indexhez eljuttatott közleményben.

A felhívásokat az eddig megszokotthoz képest korábban tette közzé a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, hogy a kutatók jobban megtervezhessék tudományos projektjeiket. A felhívások keretösszege összesen mintegy 12 milliárd forint. (A felhívások főbb adatait összefoglaló táblázat itt tekinthető meg.)

A hazai költségvetési forrásból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozott pályázati rendszer három kutató csoportot céloz meg:

számára biztosít forrást alapkutatási projektjük megvalósítására. A nemzetközi együttműködésen alapuló kutatási projektek létrehozását külön pályázat ösztönzi (NN_18, ANN_18, SNN_18).

Várhatóan még januárban megjelenik az a felhívás, amelyre a jelentős nemzetközi hatású eredményeket elért kutatók pályázhatnak, akik tudományos közleményükkel a szakterületük felső 5 százalékába tartozó idézettséget értek el a megjelenést követő két éven belül. Ez a pályázat további 1,2 milliárd forinttal emeli a felfedező kutatások 2018-as támogatási keretösszegét

A hivatal reményei szerint a felhívások eddigi évekhez képest korábbi megjelentetése és a tavaszi benyújtási határidőt követő nyári támogatói döntések nyomán a projektek várhatóan már 2018 második felében elindulhatnak, és mindettől kiszámíthatóbb lesz a kutatásfinanszírozás rendszere.

Rovatok