Index Vakbarát Hírportál

Aggasztóan sokat nőtt egy japán asztronauta az űrben

2018. január 9., kedd 16:50 | aznap frissítve

Alig több mint három hete érkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) Kanai Norisige, japán asztronauta, de már 9 centimétert nőtt, így most már attól tart, hogy nem fog tudni hazajutni – írja a BBC.

Úgy növök, mint a gomba, középiskola óta nem nőttem ennyit. Egy kicsit már aggódom is, hogy bele fogok-e férni visszafelé a Szojuzba

– írta a Twitteren az asztronauta, akinek írásából látszik, alig hiszi el, hogy ennyivel magasabb lett, mióta az ISS-en tartózkodik.

Aggodalma egyébként nem is alaptalan, ugyanis a transzportként szolgáló Szojuzokban limitált a hely, állva maximum 190, ülve pedig maximum 99 centisek lehetnek a benne utazók, arról azonban nincs információ, hogy Kanai Norisige pontosan mekkora.

Az űrbéli növekedés amúgy egyáltalán nem különleges, a gravitáció hiánya miatt ugyanis szétcsúszik az emberek gerince, emiatt pedig minden asztronauta megnő odakint. A 9 centiméter persze így is nagyon sok, általában maximum 5 centit szoktak nőni az emberek, de Libby Jackson, az Egyesült Királyság űrügynökségének egyik mérnöke szerint egyáltalán nem lehetetlen, mert minden emberi test különböző.

Mint mondta, mindenki máshogy reagál a súlytalanságra, így az első űrbéli misszióján részt vevő Kanainak valószínűleg nem kell aggódnia.

Rovatok