Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták az állatvilág legmélyebb fekete színét

2018. január 10., szerda 21:11

A színpompás paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe - közölte az MTI amerikai kutatókra hivatkozva. A szakértők szerint evolúciós előnyökkel bír, hogy a mélyfekete szín mellett a tollazat színpompás részei még élénkebben tűnnek ki. A ragyogó színek felkeltik a nőstények figyelmét és növelik a párzás valószínűségét. A kutatók eredményeiket a Nature Communicationsben mutatták be.

Sok madárnak van fekete tolla, amit általában a melaninhoz hasonló színpigment fest meg. A paradicsommadarak (Parotia wahnesi) tollruhájának feketéjét azonban nagyon finom szerkezet alkotja. A kutatók speciális mikroszkópokkal vizsgálták ezeket a finom szerkezeteket.

Az elemzés szerint a paradicsommadár mélyfekete tollainak elágazódásai nem rúdszerűek, mint az egyszerű fekete tollaké, hanem úgy néznek ki, mint hosszúkás tölgyfalevelek, kitüremkedésein még hosszabb nyúlványok vannak.

Az ilyen tollak százszor kevesebb fényt vernek vissza, mint a pigmentált tollak. Számítógépes szimulációkból kiderült, hogy a fénysugarak ezekben a mélyfekete tollakban többszörösen szétszóródnak. Minden szétszóródással elnyelődik a fénysugár egy része, így végül csak nagyon apró része hagyja el a tollakat.

A kutatók arany színnel szórták meg a fekete és a mélyfekete tollakat. Míg a fekete tollak aranynak tűntek, a mélyfeketék ugyanúgy feketék maradtak.

Rovatok