Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyes nemi betegséget terjesztenek a floridai makákók

2018. január 15., hétfő 11:33

A floridai Silver Springs Nemzeti Park látogatói jobb, ha elkerülik a környék vadon élő makákóit, mivel a majmok a herpeszvírus egy olyan törzsét terjesztik, ami az emberre nézve halálos lehet.

A parkban nagyjából 175 majom flangál szabadon; ők mind az 1930-as években ide telepített, nagyjából tucatnyi példány leszármazottai. A teljes populáció ennél jóval nagyobb: a parkhoz tartozó környéken több száz másik makákó élhet.

Az amerikai Járványügyi Központ (CDC) jelentése szerint a majmok 25 százaléka fertőződött meg a herpesz B vírussal (Macacine herpesvirus 1, McHV-1). A fertőzés a majmok esetében csak enyhe tünetekkel jár, sőt, a betegség akár tünetmentesen is lefolyhat, de ha a vírus megfertőz egy embert, az halálos lehet. A központ kutatói azt is megállapították, hogy a majmok 14 százalékának megtalálható a nyálában a vírushoz köthető DNS, ami növeli a fertőzésveszély kockázatát.

A herpesz B 1932-es azonosítása óta csupán 50 olyan esetet jegyeztek föl az Egyesült Államokban, amikor a vírus embert fertőzött meg. Ezeknek a nagy része állatoktól származó harapások vagy karmolások útján terjedt át az emberre. A majmokra nézve ártalmatlan vírus az emberi szervezetben szörnyű károkozást végezhet: agykárosodást vagy halált is okozhat.

A herpeszvírus évmilliók óta jelen van az emlősökben. A CDC szerint a makákók a herpesz B vírus természetes hordozói lehetnek. A majmoktól begyűjtött nyál-, vér- és ürülékminták alapján a 317 vizsgált majomból 84 fertőződött meg a vírussal; minél idősebb volt az adott majom, annál nagyobb eséllyel volt fertőzött. A CDC figyelmeztetett, hogy a betegek 70 százaléka belehal a herpeszbe, így a majmok fertőzöttsége közegészségügyi katasztrófát okozhat.

(Live Science)

Rovatok