Index Vakbarát Hírportál

A soksejtűség genetikáját kutatják Szegeden

2018. január 16., kedd 14:39

A komplex soksejtűség genetikai alapjait vizsgáló kutatási program indult a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában. A munkára Nagy László kutatócsoportja 1,5 millió eurós támogatást nyert az Európai Kutatási Tanácstól.

Ma már gyorsan ki lehet olvasni élőlények teljes genetikai kódját. A kód megfejtése, vagyis a gének által szabályozott életfolyamatok megértése viszont még hiányos. Mivel az élőlények genetikai kódja az evolúció során alakult ki, az életfunkcióik leírása mellett fejlődéstörténeti információkat is hordoz. Így több élőlény genomjának összehasonlításával a köztük lévő rokonság fokát tükröző, evolúciós családfák állíthatók fel.

Nagy László szegedi kutatócsoportjával olyan módszert fejlesztett ki, amely evolúciós családfák segítségével azonosíthatja egyes gének szerepét egy-egy életfunkció működésében. A módszer azon a megfigyelésen alapul, hogy amikor egy életfunkció felbukkan az evolúció során, a hozzá tartozó gének rendszerint egyre több és több példányban, illetve változatban jelennek meg a genetikai kódban. A funkció eltűnésével e példányok száma is megcsappan.

A szegedi kutatók ezzel a módszerrel akadtak rá a tuskógombák agresszív terjedését lehetővé tevő gyökérszerű nyúlványok, rizomorfok genetikai hátterére. A felfedezés hosszú távon az erdészeti védekezésben is segíthet. Nagy László nemrég elnyerte az Európai Kutatási Tanács Starting Grant elnevezésű, 1,5 millió eurós támogatását az evolúciós családfák elemzésén alapuló módszereket alkalmazó kutatási programjára. Ennek legfontosabb célja a komplex soksejtűség genetikai alapjainak jobb megismerése.

A komplex soksejtű élőlények sejtjei különféle feladatokra szakosodnak az egyedfejlődés során, és szövetekbe szerveződnek. Ezen folyamatok mögött alapvető genetikai eszközök állhatnak. Ezeknek a felkutatása elősegítheti az evolúciós családfák vizsgálatát. Nagy László és munkatársai az amerikai Joint Genome Institute-tal együttműködésben gombák DNS-kódját vizsgálják, de az eredményeik várhatóan a gombák világán túlmutató biológiai felfedezéseket is tartogatnak.

(MTI)

Rovatok