Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália 400 millió forintot fizetne a Nagy-korallzátony megmentőjének

2018. január 16., kedd 15:04

Az ausztrál kormány versenyt hirdetett a világ kutatóinak, hogy megmentse a Nagy-korallzátonyt. Kétmillió ausztrál dollárt, azaz 402 millió forintot kap, aki innovatív megoldást talál a korallok védelmére és a károsodott zátony gyógyítására. Josh Frydenberg ausztrál környezetvédelmi miniszter szerint

a károk nagy kiterjedése miatt nagy gondolkodókra van szükség.

A zátony Ausztrália északkeleti partjainál fekszik. Több mint 344 ezer négyzetkilométeres kiterjedésével nagyobb, mint Olaszország. Az elmúlt két évben nagy területű korallfehéredés zajlott le, példátlan károkat okozva.

A zátony közel 90 százalékát érinti a betegség. A szakértők becslései szerint a korallok jelentős része elhalt. Tavaly az ausztrál kormány bejelentette, hogy kétmilliárd ausztrál dollárt költ a vízminőség javítására. Korábban az UNESCO kilátásba helyezte, hogy a zátonyt felveszi a veszélyeztetett világörökségek Vörös listájára.

A korallfehéredés feltételezett oka, hogy az elmúlt években a víz hőmérséklete 4 Celsius-fokkal nőtt. A korallok csalánozók, az algákkal szimbiózisban élnek. Nagyon érzékeny organizmusok, így meghatározott hőmérsékletre van szükségük. A színüket bizonyos egysejtű algáktól nyerik, de ha növekszik a hőmérséklet, a korallok kilökik az algákat, így a színüket is elveszítik. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a korallok teljesen elhalnak.

A fehéredés a kutatók szerint a klímaváltozással, azon belül az óceánok felmelegedésével függ össze. A 2016-os és 2017-es nagy korallfehéredés után a 2300 kilométer hosszú zátonynak szinte semmi esélye a felgyógyulásra. A virágállatoknak ugyanis nagyjából tíz évre és a tengervíz gyors lehűlésére van szükségük ahhoz, hogy regenerálódjanak egy-egy súlyos korallfehéredés után.

A 2017 márciusában tomboló Debbie ciklon tovább rontott a helyzeten. A nyomában fellépő heves esőzések miatt számos folyó kilépett medréből, így az üledékkel és nitrogénnel szennyezett árvíz eljutott a zátonyig, kárt okozva a korallokban.

A korallfehéredés gazdasági problémákat is okoz. A szakértők a Nagy-korallzátony összértékét 38 milliárd euróban határozták meg. Az oda látogató turisták 20 milliárd euró értékű forgalmat bonyolítanak. Több mint 64 ezer állás függ közvetve a korallzátonytól.

(MTI)

Rovatok