Index Vakbarát Hírportál

60 millió dollárból mentik a Nagy-korallzátonyt

2018. január 22., hétfő 13:10

Az Ausztrália partjainál elterülő Nagy-korallzátony összértéke 38 milliárd dollár, így ehhez mérten egész szerénynek mondható a Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök által bejelentett 60 millió dolláros mentőcsomag, amivel a korallfehéredés jelenségét szeretnék megelőzni és visszafordítani.

Az összeget másfél év alatt fogják elkölteni, és a felét a gazdákodók kapják, hogy megakadályozzák a trágya és a vegyi anyagok óceánba szivárgását. Ez különösen fontos része a mentőakciónak, Turnbull szerint erős az összefüggés a vízszennyezettség és a korallokat fenyegető töviskoronás tengericsillagok invációja között - írja a MTI. A gazdák árkok ásásával és növények telepítésével akadályozhatják meg a szennyező anyagok vízbe kerülését.  

Az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) és az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) is kap hatmillió dollárt a korallok helyreállítását célzó kutatási és fejlesztési programra. Emellett tanulmányt kell készíteniük arról, hogy miként lehetne növelni a korallok ellenálló képességét a globális felmelegedéssel szemben. Ennek részeként az Olaszország méretű korallzátony északi, melegebb részén élő fajokat igyekeznek meghonosítani a délebbi, most még csak melegedő régióban.

A töviskoronás tengericsillagok azonban kezdhetnek aggódni, mert a likvidálásukra 10 millió dollárt szán az ausztrál kormány. Ezek az állatok az emésztősavaikkal feloldják a korallpolipokat, így csupán a korall csupasz váza marad hátra. 

A korallfehéredés fő oka azonban a víz hőmérsékletének jelentős 4 Celsius-fokos növekedése lehet. A korallok csalánozók, az algákkal szimbiózisban élnek, és tőlük nyerik a színüket. Magasabb hőmérsékleten azonban a korallok kilökik az algákat, így a színüket is elveszítik. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a korallok teljesen elhalnak.

A Greenpeace Australia Pacific is arra hívta fel a figyelmet, hogy gazdálkodók támogatása csupán tünetkezelés, hiszen a zátonyra a globális felmelegedés jelenti a legnagyobb veszélyt.

Nyitókép: Auscape/Getty Images Hungary

Rovatok