Index Vakbarát Hírportál

A biológiai óra segíthet legyőzni az akut májelégtelenséget

2018. január 29., hétfő 15:11

Az emberi szervezet biológiai órája segíthet legyőzni az akut májelégtelenséget francia kutatók új tanulmánya szerint – írja az MTI.

A biológiai óra vagy cirkadián ritmus segíti a szervezetünket igazodni a nappalok és éjszakák váltakozásához, és egy sor fontos élettani funkciónk működésére hatással van. A 2017-es orvosi Nobel-díjat épp a cirkadián ritmust szabályozó molekuláris mechanizmus felfedezéséért kapta három kutató.

Az akut vagy fulmináns májelégtelenség pedig egy súlyos betegség, hatékony gyógymódja nincs, csak a tünetek jelentkezése utáni 24 órán belül elvégzett májátültetés. A beteg májműködése gyorsan romlik, véralvadási rendellenességek és visszafordíthatatlan agykárosodás léphet fel.

A biológiai óra és a gyulladásos betegségek közötti összefüggést a francia egészségügyi kutatóintézet (Inserm), a lille-i Pasteur Intézet és a Lille-i Egyetem tudósai vizsgálták. Emberi sejttenyészeteken és egereken végzett kísérleteik során felfedezték, hogy a biológiai óra egy fehérjéjének gyulladásgátló működése meg tudja állítani az akut májelégtelenséget, enyhíti a tüneteket és javít a túlélési arányokon.

A francia tudósok abból a megfigyelésből indultak ki, hogy az immunrendszer működése a nap során változik, és találtak egy Rev-erbA nevű fehérjét, amely a biológiai órával kapcsolatos, és működése főként a zsírszövetet, a májszövetet, a vázizomzatot és az agysejteket célozza.

Emberi immunsejteken és egereken végzett kísérleteik megerősítették, hogy a cirkadián ritmust követi. Az egereknek a Rev-erbA-t aktiváló szert adtak, ezek után a betegség enyhébb formában jelentkezett náluk, és javultak a túlélési arányok is. A kutatók ugyanezt a hatást figyelték meg laboratóriumi emberi sejttenyészeteken is, ami az akut fulmináns hepatitisz új kezelésének kidolgozására bátorította őket.

– olvasható a Gastroenterology szaklapban megjelent tanulmányban

Rovatok