Index Vakbarát Hírportál

Emberi szavakat tanult meg utánozni egy kardszárnyú deflin

2018. január 31., szerda 10:47

Először tanult meg egy kardszárnyú delfin olyan angol szavakat utánozni, mint a helló vagy a viszlát – írja az MTI a BBC cikke alapján.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a kardszárnyú delfinek képesek-e utánzással megtanulni új hangzókat. Egy Wikie nevű 16 éves nőstény viselkedését tanulmányozták az antibes-i Marineland Aquarium tengeri vidámparkbanA delfin a trénerét utánozva tanult meg kimondani néhány angol szót. Szókincsét a köszönésen kívül olyan szavak alkotják, mint az egy, kettő, három és az Amy női név.

Azt persze érdemes megjegyezni, hogy nem arról van szó, hogy Wickie megtanulta volna használni az emberi nyelvet, hiszen csak utánozza a trénere hangjait (azt sem éppen Rigó utca-kompatibilis angol kiejtéssel teszi), a szavak jelentését nem érti. Ettől függetlenül tudományos szempontból érdekes, hogy képes ilyen szintű hangutánzásra.

Wikie a neki tanított szavakat az orrnyílásán fújva ejtette ki. Felvételeken hallani, amint rikoltó vagy élesen sípoló hangokkal utánozza többek között az angol számneveket. Eközben az orrnyílása kint volt a vízből, ha a víz alatt beszélt volna, talán egészen másképp hangzott volna.

A kardszárnyúak (Orcinus orca) a legnagyobbak a delfinek közül, egyben a világ legerősebb csúcsragadozói közé is tartoznak. A tenger farkasainak is nevezik őket, halakon, teknősökön kívül más cetfélékre is vadásznak, a fókákat lerángatják akár a jégtáblákról is. Csoportban élnek, egyedülálló hangadásukról ismerik fel egymást. A tudósok szerint a nyílt tengeren élők megtanulják egymás hangját utánozni.

A vizsgált delfin, Wikie, fogságban képes volt megtanulni más, szabadon élő kardszárnyúak hangját úgy, hogy utánozta őket, tehát valószínű, hogy a tengeren is tudnak egymás nyelvén beszélni, és ez azt is megmagyarázza, hogyan alakul ki az egy-egy állatra jellemző vokalizáció

– mondta Call.

A Guardian videóján meghallgatható a tréner és Wikie beszélgetése:

A hangok utánzása az emberi beszélt nyelvre jellemző, állatok közt meglepően ritka. A delfinek és a belugák (fehér delfinek)  különleges tulajdonsága, hogy utánozni tudják a fajtársak és más fajok hangját. "Emlősöknél ez nagyon ritka. Érdekes, hogy közülük a legjobban a tengeri emlősök képesek rá" – mondta Josep Call, a St. Andrews-i Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője. A madarak közül a papagájok és néhány varjúfaj képes emberi beszédet imitálni.

Mivel egyetlen állattal végezték a kísérletet, nem tudni, vajon a többi kardszárnyú is ilyen jó hangutánzó-e. A kísérletről a Proceedings of the Royal Society of London B brit szaklap számolt be.

Rovatok