Index Vakbarát Hírportál

Megölték az elefántok és orrszarvúk védőszentjét

2018. február 5., hétfő 19:39

Kenyai otthonában holtan találták Esmond Bradley Martint, akit az afrikai elefántok és orrszarvúk védőszentjének tartottak állatvédő körökben - írja a BBC. A rendőrség szerint egyértelműen gyilkosság áldozata lett - szúrt sebet találtak a nyakán -, de jelenleg úgy gondolják, a gyilkos nem tudta, ki az áldozata, nem az állatvédő tevékenysége miatt ölte meg, vélhetőleg egy egyszerű betörő volt, akit Martin megzavart.

A 75 évesen megölt Martin az 1970-es években kezdett az afrikai elefántok és orrszarvúk megmentésével foglalkozni. Ezeket az állatokat az orvvadászok azért gyilkolják, mert előbbinek az agyara, utóbbinak pedig a szarva több ázsiai ország hiedelmei szerint csodatevő gyógyító erővel bír. A csontokat hatalmas nyereséggel lehet eladni, így a szervezett bűnözés jó ideje rárepült a virágzó üzletre. Martin nem csak állatvédő aktivistaként küzdött az orvvadászat és az illegális kereskedelem ellen, de többször beépült a legkeményebb csempészbandákba, dokumentálva a tevékenységüket, feltérképezve a feketepiacot, és fontos információkat szolgáltatva a hatóságoknak. Nagy szerepe volt abban, hogy a legnagyobb piacnak számító Kína az 1990-es években hivatalosan betiltotta az orrszarvúszarv kereskedelmét, majd később az elefántcsontét is.

70 éves kora felett sem pihent, most is éppen egy délkelet-ázsiai kutatóútról tért vissza Afrikába, és Mianmar orrszarvúszarv-feketepiacairól írt tényfeltáró riportot.

Rovatok