Index Vakbarát Hírportál

A vártnál gyorsabban nőhet a tengerszint

2018. február 13., kedd 09:05

Az előrejelzésekhez képest kétszer nagyobb mértékben emelkedhet a tengerek vízszintje 2100-ra. A témával foglalkozó tanulmányt szerző kutatócsoportot Steve Nerem, a Coloradói Egyetem munkatársa vezette; az eredményeket a Proceedings új számában ismertették.

A tengerszint évente átlagosan 3 millimétert emelkedett 1993 óta. A műholdas mérések szerint az emelkedés mértéke évről évre gyorsul, és 2100-ra az évi egy centimétert is elérheti. A század végére a partokon átlagosan 65 centiméterrel magasabban állhat a víz, mint 2005-ben. Korábban azt feltételezték, 30 centiméterrel lesz magasabb a tengerszint, de Nerem szerint

ez nagy valószínűséggel egy óvatos becslés.

A számítások elvégzésekor a kutatók kiindulópontja az volt, hogy az elmúlt 25 évben tapasztalt növekedési arány a jövőben is folytatódik. Nerem azonban  úgy véli, hogy a jégtakarók esetében is látott hatalmas változásokat elnézve ez valószínűtlen; a növekedés alighanem még nagyobb mértékű lesz, mint ahogy azt előrejelzik.

A globális tengerszintméréshez  kutatók az eddigi leghosszabb műholdas méréssorozat eredményeit használták. A mérés az 1992 augusztusában indított Topex/Poseidon óceán- és atmoszférakutató műholddal kezdődött, és három Jason magasság-meghatározó műholddal folytatódott. A globális tengerszintet befolyásoló éghajlati tényezőket is figyelembe vették, például az el Nino hatását, valamint a fülöp-szigeteki Pinatubo vulkán 1991-es kitörését; ez utóbbinak mérhető hatása volt a tengerszint emelkedésére. A nyílt óceánon mért értékeket is összehasonlították a partokon mért ár-apályszintek adataival.

Az adatok alapján a globális tengerszint-emelkedés gyorsulásának mértéke átlagosan évi 0,8 milliméter. Ezzel egy folyamatos emelkedési arányú exponenciális görbe jött létre. A növekedés oka egyrészt a jégtakaró olvadása, másrészt a víz felmelegedés miatti térfogattágulása. 

Ingo Sasgen, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet kutatója szerint a tanulmány nagyon hihetően mutatja be, hogy felgyorsul a növekedés . A szakértő szerint az amerikai kutatók nemcsak új mérési adatokat használtak, hanem nagyon alaposan értékelték is, valamint több olyan tényezőt kizártak, amik lényegtelenek a klímaváltozás szempontjából.

(MTI)

Rovatok