Index Vakbarát Hírportál

A kriptovaluták tönkreteszik az ufókutatást

2018. február 14., szerda 13:32

A földönkívüli élet nyomait kutató SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) úgy tervezte, hogy továbbfejleszti a rádiócsillagász-rendszerük kapacitását. Eközben nem várt akadályba ütköztek:

a kriptovaluta-őrület miatt nem tudják megvásárolni a bővítéshez szükséges videokártyákat.

A grafikus processzorok (GPU) iránti kereslet a kriptovaluta-bányászat és az ehhez kapcsolódó piac felívelése óta sosem látott mértékben növekedett. Ezeket az eszközöket elsősorban játékosok vásárolják, de a nagy teljesítményű számítógépekben és szuperszámítógépekben is használják őket. Csakhogy a bitcoinmánia miatt mindenki elkapkodta a kártyákat, aki bányászgépet akart építeni otthonra.

Ez korlátozza a földönkívüliek kutatásának lehetőségét; így nem tudjuk megválaszolni a kérdést, hogy egyedül vagyunk-e. [...] A probléma újkeletű, az elmúlt néhány hónap rendeléseinél szembesültünk vele

– mondta Dan Werthimer rádiócsillagász a BBC-nek.

A bitcoin- és ethereumbányászathoz csatlakoztatni kell a számítógépeket egy globális hálózathoz. A gépek eközben komplex matematikai feladványokat oldanak meg, ez része a tranzakció-hitelesítés folyamatának. A hozzájárulásért cserébe a bányászok némi nyereséget kapnak, vagyis a rendszer elvileg profitot hozhat. Ezt a profitálási lehetőséget szimatolta meg mindenki, akik most felvásárolják a nagy teljesítményű GPU-kat mások elől.

A SETI-nél próbálunk egyszerre annyi frekvenciát vizsgálni, amennyit csak lehetséges. Mivel nem tudjuk, hogy E. T. milyen frekvencián nyomatja az adást, különböző jeltípusokkal kell próbálkoznunk: vajon az AM vagy az FM az? Hogyan kommunikálhatnak? [...] Ez hatalmas számítási kapacitást igényel

– mondta dr. Werthimer, megjegyezve, hogy a SETI egyes rádióteleszkópjai akár 100 grafikus processzort is használhatnak.

(BBC News)

Rovatok