Index Vakbarát Hírportál

Bármennyi mekis krumplit eszünk, nem lesz több hajunk

2018. február 16., péntek 20:48

"Mindegy, mennyi sült krumplit fogyaszt valaki, soha nem lesz több haja. Ez egy totális félreértés, amely járványszerűen elterjedt" – mondta annak a japán kutatócsoprtnak a vezetője, amelyik nemrég bejelentette, hogy olyan módszert fedeztek fel, amellyel rekordmennyiségben szaporíthatók a hajnövekedésért felelős tüszők.

Mint korábban az Index is megírta, a Jokohamai Egyetem kutatócsoportjának egy új módszerrel, laboratóriumi körülmények között, sikerült őssejtekből 5000 hajtüszőcsírát előállítania, ami elegendő ahhoz, hogy újra hajat növeszthessenek a kopasz területeken, míg más módszerekkel legfeljebb 50 csírát sikerült egyszerre tenyészteni.

Miután a tanulmány ismertetésekor közölték, hogy az általuk használt szilikonolaj egyik összetevője, a dimetil-polisziloxán megtalálható a krumplisütéshez használatos olajokban is, a kutatókat elárasztották a telefonok, azt akarták tőlük megtudni, mennyi sült krumplit kell megenniük ahhoz, hogy hajuk nőjön. Nem véletlenül, hiszen a Sun és több más médium is azzal hozta le a hírt, hogy a mekis sült krumpli egyik összetevője jelenthet gyógyírt a kopaszságra.

A kutatócsoport vezetője, Fukuda Dzsundzsi elmondta: többen felajánlották őssejtjeiket a kísérletek folytatásához, ám az embereken végzett első kísérletekre kb. 5 évet kell várni, további 5 évet pedig arra, hogy az eljárás alkalmazhatóvá váljon. (via MTI)

Rovatok