Index Vakbarát Hírportál

A tengeri csillag lát a sötétben és ki tudja lökni magából a gyomrát

2018. február 17., szombat 08:40

A tengeri csillagok nagyon különleges élőlények, hisz például képesek visszanöveszteni az elvesztett végtagjaikat, ami már önmagában rendhagyó képesség. Ez azonban közel sem minden. A Proceedings of the Royal Society B magazinban megjelent friss tanulmány szerint képesek látni a sötétben és szükség esetén, ha nem tudják lenyelni a prédájukat, akkor egyszerűen kilökik a gyomrukat és megoldják úgy az evést.

Aki látott már életében tengeri csillagot akár képen, akár élőben, bizonyára feltűnt neki, hogy nem nagyon van szemnek nevezhető szerve - pedig valójában van neki. Ráadásul minden egyes lábán, pontosabban azok csúcsán helyezkedik el egy nagyon kezdetleges, több lencséből álló szem. A lencsék mindegyike egy pixelt képes leképezni a csillag által érzékelt teljes képből, ami ha nem is HD-felbontásban mutatja a világot, de arra elég, hogy az állat az otthona közelében maradhasson.

A tudósok azonban most arra is rájöttek, hogy a mélytengeri csillagok is képesek hasonló módon, nyers fotókat leképezni maguknak, sőt még tisztábban is látják a világot a vaksötétben, mint a felszín közelében, fényben élő társaik. Persze nem mindegyik lát egyformán: vannak olyanok, amik vízszintes irányban látnak viszonylag jól, míg más fajok már annyira nem érzékenyek az időben történő változásokra.

Kettő ezekből a vizuális fajokból ráadásul biolumineszcens, vagyis képes rövid fénykibocsátásokra. Ezt párosítva azzal, hogy látnak is valamit, a villogás akár egy kommunikációs forma is lehet a sötétben. 

Legalább ennyire furcsa (bár nem új-keletű) tulajdonságuk, hogy kitudják magukból tolni a gyomrukat (ami a csillag közepén helyezkedik), a préda túl nagy ahhoz, hogy egyben lenyeljék. Egy kagylót például kifejezetten nehéz egészben leküldeni, így előbb felfeszítik az állat héját, majd a résen keresztül beleürítik a gyomrukat a kagyló belsejébe és így fogyasztják el az ebédjüket:

Rovatok