Index Vakbarát Hírportál

Eldördült az űrbányászat startpisztolya

2018. február 19., hétfő 11:28

Évtizedek óta dédelgetett terv az aszteroidák bányászata, és ennek megvalósításához jelentős mértékben hozzájárulhat a február elején látványos sikerrel bemutatkozott SpaceX Falcon Heavy rakéta.

Pár száz ásványkincset rejtő aszteroida helyett több ezer a rendelkezésünkre állhat – mondta Martin Elvis, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa egy tudományos találkozón Texasban. (Elvis egyik erről szóló előadása: pdf)

A tudósok az alapján ítélik meg az aszteroidák elérhetőségét, hogy mekkora energiára lenne szükség a bányászati eszközök odaszállításához, valamint az ásványi kincsek visszaszállításához. Ennek a mértékegysége delta-v, vagyis az a sebességváltozás, amely a pályamódosításhoz szükséges, amivel az alacsony Föld körüli pályáról el lehet jutni az aszteroidához.

Sajnos az ismert aszteroidáknak, melyeket gazdaságosan lehetne bányászni, csupán a 3 százaléka van alacsony delta-v távolságban. A Falcon Heavy rakétával azonban olyan delta-v érhető és, olyan távolságba is eljuthatunk – mondta Martin Elvis –, hogy az értékes aszteroidák 45 százaléka elérhetővé válik.

Már csak olyan apró kihívásokkal kell megküzdeni, hogy legyenek űrben is jól működő bányászati eszközök, és képesek legyünk összegyűjteni, elraktározni és hazaszállítani az értékes fémeket. Az pedig már csak hab a tortán, hogy néhány jogi kérdést is tisztázni kell, mielőtt elindul az első ilyen küldetés, mert ebbe biztosan van némi beleszólása a világ nagyhatalmainak.

Az űrbányászat témájával ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.

Nyitókép: Falcon Heavy (SpaceX)

Rovatok