Index Vakbarát Hírportál

Az Északi-sarknál melegebb lesz, mint Magyarországon

2018. február 24., szombat 13:48

Az Északi-sarknál jóval melegebb lesz a következő napokban, mint Magyarországon – írta Facebook-oldalán a meteorológiai szolgálat. Az extrém hideg miatt vasárnapra több megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A várható brutális hideg oka az, hogy egy speciális légköri helyzet alakul ki a következő napokban: egy Északkelet-Európában létrejött masszív magasnyomású anticiklon megfordítja az áramlást a kontinens nagy részén. A jól megszokott nyugatias áramlás helyett az anticiklon déli peremén keletről fog fújni a szél, amely Oroszországból fagyos levegőt hoz Magyarországra.

Ugyanakkor az anticiklontól nyugatra, északnyugatra egészen az Északi-sarkig felhatol az enyhe, szubtrópusi légtömeg, hatalmas anomáliát okozva a térségben. Emiatt szombaton este a Norvégia legészakibb pontjától még 1000 kilométerre északra található Spitzbergákon is fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, míg Észak-Magyarországon már mínusz 10 fok alá is hűl a levegő - írta a meteorológiai szolgálat.

A meteorológiai szolgálat a következő egy hétre kiadott előrejelzésében extrém hideg bekövetkeztét valószínűsítette. Várhatóan péntekig nem lesz nulla foknál melegebb, a havazás és erős szél miatt a hőérzetünk még hidegebbnek is érzékeli az időt. Részletesen ebben a cikkben olvashatnak a várható időről >>>

A részletesebb előrejelzés szerint vasárnap estétől főként északon és a Dunántúlon helyenként mínusz 15 fok köré csökkenhet. Az erős szél az Alföldön is jelentősen rontja majd a hőérzetet. Az extrém hideg miatt vasárnapra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Kitértek arra is, hogy szombat délutántól észak felől a középső országrészben (előbb főként az Északi-középhegység nyugati felén, majd Pest megye tágabb környezetében) szórványos havazás, hózápor várható. Többnyire legfeljebb 2 centi hó lehet, de helyenként 3-5 centiméter is hullhat.

Az Alföld északi részén, Borsodban az északkeleti szelet kísérő legerősebb széllökések elérhetik, főként a Zemplén, Bodrogköz térségében meg is haladhatják a 60-65 kilométer/órát. Az erős szél a hóval borított tájakon várhatóan hófúvásokat is okoz majd.

Rovatok