Index Vakbarát Hírportál

Rossz hír a királypingvineknek és barátaiknak

2018. február 27., kedd 11:03

Ismeri a királypingvineket? Nem összekeverendők az elmúlt években komoly filmes PR-t kapó császárpingvinekkel (ők azok, ahol a szülők egészen siralmas körülmények között melengetik a tojásukat az Antarktiszon, amíg a párjuk elugrik a tengerre hozni valami kaját száz kilométeres távolságból); a királypingvinek azok a gyönyörű, gallérjukon napsárgafoltos állatok, amelyek majdnem egyméteresre is megnőnek. Nem véletlenül hívják őket óriáspingvinnek is.

Ők azok, akik a klímaváltozás miatt egyre nagyobb bajban vannak, és az előrejelzések szerint a helyzetük csak rosszabb lesz a következő évtizedekben. A Nature Climate Change folyóiratban hétfőn megjelent tanulmány szerint 2100-ra a királypingvinek populációja 70 százalékkal is megfogyatkozhat. A fő ok: az Antarktisz körüli, apró halakban gazdag tengeráramlások a klímaváltozás miatt egyre délebbre, a sarkhoz közelebb vándorolnak, így pedig a királypingvineknek lehetetlenül messze kellene úszniuk a tápanyagért.

Háttérinfóként annyi, hogy a királypingvinek nem jeges területen élnek, hanem éppen jégmentes szigeteken, például a Madagaszkár és az Antarktisz között lévő Crozet-szigeten, a Kerguelen-szigeteken és más hasonló, kevésbé barátságos klímájú helyeken fészkelnek, ahol nagyjából nulla fok van, állandó jég viszont nincs, ők pedig lerakhatják a tojásaikat a partra a homokba. Innen azonban messzire kell menniük az élelemért: a számukra tápanyagban gazdag terület az Antarktisz körüli áramlat, ahol nagyobb vízmélységben óriási mennyiségben élnek az általuk kedvelt apró halak, melyekért akár 100-200 méter mélyre is lebuknak halászat közben.

A háló és az étkező távolsága miatt az izmos királypingvinek már most is akár 300-500 kilométeres távolságokat úsznak le nyaranta, szárazföldi pihenő nélkül. A tengeráramlatok dél felé vándorlásával azonban ez a távolság egyre nő, és félő, hogy a következő évtizedekben akkora lesz, amit már nem tudnak megtenni. Így maradna a tömeges migráció, új, nem jeges szigetből azonban nincs túl sok a déli tengereken, és ezek birtoklásáért más pingvinfajokkal kerülnének szembe, így a ma 3,2 milliós királypingvin-populáció a kihalás közelébe kerülhet.

Tudjuk, hogy a pingvinpopulációk hamarosan össze fognak omlani. Ők mutatják meg számunkra a jéghegy csúcsát, hogy mi történik az ökoszisztémában”

– mondta a királypingvinkérdésről összeállítást közlő The Verge-nek Céline Le Bohec francia ökológus.

Rovatok