Index Vakbarát Hírportál

Ha volt is élet a szomszéd csillag bolygóján, tavaly óta már biztos nincs

2018. február 28., szerda 09:54

GYÁSZ: A Naphoz legközelebb lévő csillag, a Proxima Centauri, ha esetleg valamikor volt is élet az egyetlen körülötte keringő bolygón, ma már biztos nincs.

A Kentaur csillagképben lévő vörös törpe alig csak négy fényévnyire van tőlünk, ez a Nap közvetlen csillagszomszédja. Azt is tudjuk, hogy egy szem bolygója van, a Proxima-b, amin elvileg akár élet is lehetett volna. Egészen 2017. március 24-ig ringathattuk magunkat ebbe a hitbe, ekkor ugyanis történt valami: a Proxima Centauri úgy 10 másodpercig tízezerszer fényesebb lett, mint normális esetben.

Bár a távolság miatt tudjuk, hogy ez valójában több, mint négy évvel ezelőtt történt, a közlemény mégis úgy fogalmaz, mintha ez szó szerint aznap esett volna meg.

Március 24. nem egy átlagos nap volt a Proxima Cen-en. A Proxima b-t valószínűleg felperzselte az óriási energiájú sugárzás a felvillanás alatt.

– írta Meredith MacGregor, a Carnegie Institution for Science csillagásza.

Hasonló felvillanások persze bizonyára már korábban is történtek, és ha netán a bolygónak valamikor tényleg volt atmoszférájka és óceánja, az biztosan elpárolgott ezekben. Mint a hírről beszámoló cnet megjegyzi, azért nincs veszve minden remény: ha a Nap szomszédja lenyugszik, és fehér törpe lesz belőle, a bolygója is barátságosabb hely lehet még. Igaz, erre még úgy 4 billió évet kell várni, vagyis úgy 300-szor annyit, mint amennyi idő mostanáig eltelt az ősrobbanás óta.

(Borítókép:  A Proxima-b fantáziarajza háttérben a Proxima Centauri csilaggal - forrás: EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY / M. Kornmesser / AFP)

Rovatok