Index Vakbarát Hírportál

Ritka időjárási jelenség miatt hullott furcsán a hó Miskolcon

2018. február 28., szerda 13:19

Ritkán tapasztalható lokális meteorológiai jelenség a borsodi megyeszékhelyen és a Bükkben: kedden napközben és éjjel úgy hullott komoly mennyiségű hó a diósgyőri városrészben (szerda reggelre 37 cm), hogy közben a pár kilométerre lévő miskolci belvárosban alig 1-2 centi esett.

A jelenségre az Országos Meteorológiai Szolgálat oldala hívta fel a figyelmet, és magyarázatot is adtak rá: eszerint a keleties áramlás nedves levegője a hegynek ütközve okozott egész nap intenzív havazást a Bükk keleti, északkeleti lábánál, miközben nem sokkal arrébb ebből alig valami jutott.

Közben a Bükk másik oldalán, Egerben is csak lepelnyi hóréteg gyűlt össze, itt ugyanis a leáramlás volt jellemző. A lehullott hó nagyon laza, habszerű, kicsi a víztartalma, mivel nagyon alacsony hőmérsékleten keletkezett, mégis nagy pelyhekben esett. A Bükk csapadékosabb részén és Diósgyőrben a sok friss hóval együtt összesen már 44 cm-es a hótakaró.

Az OMSZ előrejelzése szerint ma az országban már csak helyenként, főként a középső megyékben és délen lehet hószállingózás, havazás, de csak egy-két centiméternyi hó hullhat, viszont extrém hideg van, k éső estére mínusz 15 és mínusz 8 fok közé hűl le a levegő.

Rovatok