Index Vakbarát Hírportál

Az óceán mélyén pihen az űrállomás maradéka

2018. április 2., hétfő 14:39

Hétfő hajnalban a a Földre zuhant a kínai Tiangong-1 űrállomás. Egészen pontosan a nagy része elégett a légkörben, csak kisebb darabjai zuhantak az Atlanti-óceánba.   

Ha jobban érdekli az űrállomás történetre, itt részletesebben utánaolvashat. Röviden ez a kis űrállomás igazából csak egy prototípus volt, amivel Kína tesztelni tudta, hogy képesek-e egyáltalán ilyen komplex feladat megbízható végrehajtására. 

Ezt az űrállomást egyébként már 2016-ban magára hagyták, azóta a sokkal modernebb utódját, a Tiangong-2-t használják.

Az űrállomás közép-európai idő szerint 2:14-kor lépett be a Föld légkörébe, és a nyugati hosszúság 40,24, valamint a déli szélesség 27,4 fokánál csapódott az óceánba, nagyjából Sao Paulóval egy vonalban.

A Tiangong-1-nek nem volt hőpajzsa, ezért meglepő lenne, ha nagyobb darabjai előkerülnének, hivatkozik Leroy Chiao korábbi amerikai űrhajósra a CNN. Plusz eleve elég kicsi is volt, nagyjából egy busznyi méretű volt az egész. 

Utoljára 2013-ban tudták használni a kínai űrhajósok a Tiangong-1-et, akkor egy háromfős csapat kutatott ott 12 napig. Az ENSZ-nek Kína 2017-ben jelentette be, hogy már nem működik az állomása, amihez nem fűzött semmilyen bővebb indoklást az ország. 

Rovatok