Index Vakbarát Hírportál

Magyar narancs? Az semmi: antarktiszi retek!

2018. április 5., csütörtök 15:56

Begyűjtötték az első zöldségeket a Német Űrközpont (DLR) antarktiszi üvegházában. Az üvegházat itt szimbolikusan kell érteni, mert a sarkvidéki kiskert valójában egy konténer, amiben talaj, napfény és növényvédő szer használata nélkül kezdtek gyümölcsöt és zöldséget termeszteni év elején.

Az Alfred Wegener Intézethez tartozó Neumayer állomás kutatói csütörtökön közölték, hogy 3,6 kilogramm zöldsalátát, 18 darab uborkát és 70 retket szedtek a konténerben, holott a konténeren kívül mínusz 20 Celsius-fok volt.

Az űrközpont közleménye szerint a tudósok azt remélik, hogy hetente 4-5 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt gyűjthetnek be az EDEN ISS projekt konténeréből.

A különleges körülmények közötti növénytermesztéssel a német szakemberek a fedélzetén legényseggel a Marsra és Holdra tartó missziók tesztelését segítik. A NASA a Nemzetközi Űrállomáson már sikeresen termesztett zöldségeket. Az antarktiszi projekt célja, hogy több olyan zöldségfajtát növesszenek, amiket majd a Marson és a Holdon is lehet termeszteni.

(MTI)

Nyitókép: EDEN ISS/Facebook

Rovatok