Index Vakbarát Hírportál

Lerázza ezoterikus béklyóit az ásványbörze

2018. április 8., vasárnap 06:50

A február végén, a MOM Sportban rendezett 6. Ásványbörzén járva rettenetes áltudományos, ezoterikus katyvaszba botlottam a rendezvény harmadát-felét elfoglaló auramasszázst, tarot-kártyavetést, reinkarnációs utaztatást, sorselemzéssel egybekötött jóslást, strukturáltvíz-készítést, valódiéletkor-mérést, lélekgyógyászatot és a legváltozatosabb ezoterikus blődségeket kínáló kiállítóknak köszönhetően. A szédítő élményt akkor nagyban súlyosbította két végighallgatott előadás kristálykoponyákkal dimenziókon átívelő szeretetfénysugarakról és a nyugati orvostudományt, a hagyományos kínai orvoslást, az indiai csakratudományt és a legújabb orosz gyógyítási technikákat a kvantumgyógyítással ötvöző módszerről.

Mint utólag megtudtam, a riport nem kevés visszhangot váltott ki ásványbörzés berkekben, kapott hideget, meleget egyaránt az Indexen megjelent képes beszámoló. Nem utolsósorban jelentkezett a szervező, Lelkes András geológus, drágakőszakértő, ásványgyűjtő, aki 2009 óta szervez ásványkiállításokat és -börzéket. Mivel nagyon érdekelt, hogy miképp telepedhetett rá erre az alapvetően egzakt tudományágra, illetve a hozzá kapcsolódó hobbira (az ásvány- és kristálygyűjtésre) a már-már büntetőjogi kategóriák határát súroló (lásd BTK 285. § "Kuruzslás") tevékenységek garmadája, beszélgettem vele kicsit, a választás hétvégéjére eső 19. Lurdy-házi Ásványbörze és Geonapok előtt és közben is. Amit ugyancsak ő szervezett.

Amiről Lelkes András beszélt, nagyjából egybecsengett mindazzal, amit Weiszburg Tamás, az ELTE TTK Ásványtani Tanszékének tanszékvezetője mondott az ásványtan, kristálytan jelenlegi magyarországi helyzetéről: túl azon, hogy a közoktatásból szinte teljesen kikopott az ásványtan mint tantárgy, kialakult egy erős igény a „misztikus kristálytanok” iránt. Lelkes szerint ő, mint kiállításszervező, kénytelen tekintettel lenni erre a látogatói oldalról jelentkező igényre, ugyanis a börzék jelentős részben erre az érdeklődésre alapozva vonzzák be a forgalom jelentős részét. Neki, mint geológusnak ez amúgy elég komoly kognitív disszonanciát okoz, és helyzetét az sem könnyíti, hogy jogilag sincs sok lehetősége elutasítani, diszkriminálni a nála jelentkező kiállítókat.



Az év eleji MOM Sportban rendezett börzénél az is súlyosbította a helyzetet, hogy a tervezett kiállítók, árusok és előadók egy része végül visszamondta a részvételt, így minden korábbinál hangsúlyosabbá vált az alternatív kristálytanokat hirdető „sárkányfűárusok” jelenléte. Lelkes András részben az indexes riport hatására egyébként úgy döntött, hogy a jövőben megszigorítja az általa szervezett börzéken a kiállítókra, árusokra vonatkozó feltételeit, igyekszik erőteljesebben meghúzni a határokat, hogy semmiképp ne fordulhasson elő olyan, hogy valaki gyógyítással, orvoslással összefüggő tevékenységeket kínáljon az ásványkiállítás örve alatt.

Lelkes épp zajló Lurdy-házas börzéje egyébként csakugyan szöges ellentétének tűnik a februári rendezvényhez hasonlítva. A geonapok rész kiemelkedő szakmai szinvonalú kiállítókat és főként a gyerekek, de igazából a felnőttek számára is izgalmas interaktív foglalkoztatókat, tevékenységeket foglal magába. Több földtani kutatóintézet, geo- és nemzeti park is bemutatkozik, egyetemek, múzeumok képviseltetik magukat, kivonult többek között a Mol, a Csillagszekér planetárium és jó pár tudományos társaság is. A rengeteg szakmai kiállító és rendes ásványárus közt valóban szinte fel sem tűnik, hogy azért maradt még pár ezoterikus kristályharcos és lélekgyógyász a mezőnyben, de ezeket könnyű is elkerülni, az ásványgyűjtők terme, a geonapok résztvevői és a valóban tudományos igényű előadások, és 3d barlangvetítések közt ingázva. Az alábbi nagyképes fotóriport talán érzékelteti, hogy mivel várja a tavaszi nagy börze a geológia iránt érdeklődőket.

Rovatok