Index Vakbarát Hírportál

Kimondatlan szavakat is meghall az MIT készüléke

2018. április 9., hétfő 10:56

Mindenkivel előfordul, hogy a távolba merengve magában beszél, kimondatlan szavakkal. Ezt hívják szubvokalizációnak, és most már gyakorlati haszna is lehet, mert az MIT kutatói kifejlesztettek egy eszközt, amely érzékeli ezt a néma beszédet. 

Gondolatolvasásról szó sincs, ezt Arnav Kapur, az eszköz feltalálója is kihangsúlyozta, hiszen nem az agyat figyelik meg, hanem az arc és a nyak izmainak alig észrevehető mozdulatait, amely a szubvokalizáció során keletkeznek. 

A furcsa állkapocsmerevítőnek kinéző eszköz bluetooth kapcsolaton küldi el az érzékelt jeleket a számítógépnek, és onnan egy szerverre kerülnek az adatok, azon végzik el a tolmácsolást.

Az eszköznek még csak a prototípusa készült el, de nagy esély van rá, hogy a kutatók folytatják a fejlesztést, mert lenne igény egy ilyen szerkezetre. Vagy legalább érdemes lenne beépíteni a technológiát más eszközökbe, például fejhallgatókba.

Képzeljük csak el, hogy munka vagy vezetés közben fel sem kell emelni a kezünket a billentyűzetről, illetve a kormányról, és némán kimondott parancsokkal tudjuk kezelni a zenelejátszót, vagy bármilyen más programot. Ez egyben megoldaná azt a problémát is, hogy amikor már szól a zene, nem tudjuk kimondott szavakkal utasítani a Sirit vagy az Alexát, hogy állítsák le a zenét, mert a digitális asszisztensek nem hallják a parancsainkat a hangosan szóló zene miatt.

(Engadget)

Rovatok