Index Vakbarát Hírportál

2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal

2018. április 13., péntek 09:42

Spanyolország déli részén egy fiatal ámbráscetet mosott partra a víz. A tudósoknak eddig azt sikerült kideríteniük, hogy az állat gyomrában több mint 29 kilogrammnyi tengeri hulladék volt. Ennek nagy része műanyag, de találtak benne kötéldarabokat, halászhálók részeit és egyéb, emberek által a vízbe juttatott káros anyagokat is. Szakértők szerint hashártyagyulladás okozta az állat halálát, nem bírta feldolgozni az idegen anyagokat a szervezete, ennek következtében pedig tulajdonképpen szétrepedt az emésztőrendszere. A történet arra ösztönözte a helyi hatóságokat, hogy kampányt indítsanak a tengerpart megtisztításáért.

Az eset az óceánok szennyezettségén túl még azért is aggasztó, mert az ámbráscet veszélyeztetett faj.

150 millió tonna szemét

A műanyag jelenléte az óceánokban az egyik legnagyobb fenyegetés a vadvilágra nézve. Rengeteg állat esik a szemét áldozatául, sok esetben nagy mennyiségű műanyagot nyelnek le, ami végzetes számukra – nyilatkozta Consuela Rosaulo, helyi környezetvédelmi illetékes a spanyolországi eset után.

Jelenleg körülbelül 150 millió tonna műanyag hulladék úszik az óceánjainkban, a mennyiség évente 8 millióval nő a World Econimic Forum kutatásai szerint. Ez arányaiban olyan, mintha egy kukásautónyi műanyagot öntenénk az óceánba minden percben. Egy múlt hónapban publikált kutatási eredmény szerint a tengeri szennyeződések 70 százalékaa nem lebomló műanyag. Ez a mennyiség előreláthatóan egy évtizeden belül meg fog triplázódni.

Most ötször több hal van a tengerben, mint amennyi plasztik, de ha a mostani tendencia folytatódik, akkor 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

De mit tehetünk?

A sok műanyag megfojtja az élővilágot, és már a tápláléklánc rendszerébe is beépült. Az emberekhez is visszakerül a hulladék, mérgező vegyszerek is könnyedén a szervezetünkbe juthatnak a tengeri fajok, illetve az azokat fogyasztó állatok megevésével. Az Ocean Clean Up Project szekértői azt állítják, hogy a nagy csendes-óceáni szemétsziget felét öt éven belül el tudnák távolítani lebegő sziták segítségével, de ehhez óriási összefogásra lenne szükség. Csökkenteni kell a műanyag felhasználását, és le kell szoktatnunk magunkat az egyszer használatos tárgyakról. Amit pedig nem tudunk közvetlenül újrahasznosítani, azt gyűjtsük szelektív hulladékként, hogy feldolgozva, más úton hasznosíthassák újra.

Rovatok