Index Vakbarát Hírportál

Nem lesz több Harvey hurrikán

2018. április 13., péntek 08:37

Kihúzták a hurrikánnevek listájáról a Harvey-t, az Irmát, a Mariát és a Nate-t, mivel így hívták a tavaly sok áldozatot követelő trópusi viharokat. Az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) csütörtökön jelentette be, hogy a Meteorológiai Világszervezet illetékes tanácsa a négy törölt név helyett újakat vett fel a listára. Az új nevek:

A neveket a 2023-as hurrikánszezonban használják először.

1954 óta 86-ot húztak ki az atlanti-óceáni hurrikánoknak adhat nevek listájáról. Akkor döntenek a törlés mellett, ha a nevet viselő ciklon olyan pusztító volt, hogy tapintatlanság lenne a neve jövőbeli használata.

A Harvey hurrikán augusztus 25-én csapott le Texasra, legalább 68 halálos áldozata volt. Az Irma tombolása közvetlenül 44, közvetve 85 ember halálát okozta a karibi térségben és Floridában. A Maria hurrikánnak Dominikán 31, Puerto Ricóban 65 ember esett áldozatául. A Nate ciklon okozta esőzések és áradások Közép-Amerikában 45 ember halálával jártak.

A NOAA hatévente rotálja a hurrikánoknak adott neveket, Harvey, Irma, Maria és Nate a fenti döntés értelmében soha többé nem tér vissza a nómenklatúrában.

Nyitókép: Harvey által felkapott és eldobott repülőgép Texasban, 2017. augusztus 26-án (Joe Raedle/Getty Images Hungary)

Rovatok