Index Vakbarát Hírportál

Több ezer kék pingvin pusztult el Új-Zéland partjainál

2018. április 17., kedd 19:35

Több ezer kék pingvin pusztult el Új-Zéland partjainál az elmúlt hónapokban, írja az MTI. Vélhetően a víz hőmérsékletének hirtelen emelkedése okozta az állatok halálát.

Graeme Taylor pingvinszakértő szerint bár az elhullott állatok száma magas, maga a jelenség nem szokatlan, néhány évtizedenként előfordul. Legutóbb 1998-ban történt hasonló.

A legtöbb pingvinre a csendes-óceáni állam keleti partvidékén, többek között a Plenty-öbölnél bukkantak. Sok állatnak már a teteme sodródott partra, néhány azonban csak a parton múlt ki. A feltételezések szerint a pingvinek elhullása az El Nino és a La Nina éghajlati jelenségek okozta hőmérséklet-ingadozásokkal függ össze.

Taylor szerint a párzási időszakban az El Nino hatása érvényesült, ekkor a hűvösebb vízben sok a táplálék, ami sikeres költési időszakot eredményezett. Tavasszal azonban a La Nina miatt a víz gyorsan felmelegedett, a hűvösebb áramlatok a bennük lévő tápanyaggal együtt mélyre kerültek.

Sok pingvinnel vélhetően az éhség végzett, hisz azt követően pusztultak el, hogy vedleni a partra érkeztek. Ha ugyanis nem rendelkeztek elég zsírtartalékkal, nehezen élték túl a 2-3 hetes folyamatot.

Ha emiatt nagy nagyon legyengültek és éheztek, a ciklonok, a part menti viharok és a rossz időjárás miatt már nem volt elég erejük, hogy élelmet találjanak és megküzdjenek a kegyetlen óceánnal

– mondta Julian Graham, a Western Bay vadvédelmi szervezet munkatársa.

Szelfire most is volt idő

A szakértőknek sikerült néhány partra vetődött állatot feltáplálni és visszaengedni az óceánba. Azonban több pingvint is meg lehetett volna menteni James Chatterton, az aucklandi állatkert munkatársa szerint, aki azt mondta, hogy a parton sétálók inkább fotózkodtak a szenvedő pingvinekkel, mint hogy segítséget hívjanak. 

A kék pingvin, más néven törpe pingvin (Eudyptula minor) egyébként a világ legkisebb pingvinfaja. Általában 40 centiméteresre és mindössze egy kilogrammosra nő meg. Új-Zélandon és Tasmánia szigetén fordul elő.

    

Rovatok