Index Vakbarát Hírportál

Fejbe lőtték az egyik utolsó dodót

2018. április 20., péntek 17:39

Fejlövés végezhetett az egyik utolsó dodóval, írja az MTI a BBC-re hivatkozva. Egy friss vizsgálat szerint az egyik utolsó dodómadarat egy londoni házban tartották a 17. században, és a mostani vizsgálatok sörétet találtak a koponyájánál, amivel annak idején madarak vadásztak Angliában.

Az Oxfordi Egyetemen 300 éve őrzik a dodó mumifikált koponyáját és lábát, illetve ez az egyetlen példány, amelynek fennmaradt a szövetmintája. A vizsgálat alapján kiderült, a dodót hátulról a fején és a nyakán találhatták el.

A mauritiusi dodó vagy dodógalamb (Raphus cucullatus) az ember által kipusztított állatfajok jelképévé vált. A röpképtelen madár egy méter magas volt, testtömege elérhette a 23 kilogrammot. Nagy feje, erőteljes csőre, csökevényes szárnya, vaskos lába volt. Mauritius őserdeiben talajlakó életmódot folytatott, növényi termésekkel és kisebb gerinctelen állatokkal táplálkozott.

1638-ban holland telepesek érkeztek az addig lakatlan szigetre, és a dodógalambok rövid időn belül kipusztultak. Az utolsó élő példányt 1662-ben látták. A dodóknak nem volt természetes ellenségük a szigeten, így az embertől sem féltek. A tengerészek könnyűszerrel a fedélzetre csalogathatták őket, hogy friss élelmük legyen a hosszú hajóutak során.

A dodók kihalásához hozzájárultak a telepesek által behurcolt háziállatok és patkányok, amelyek felfalták a földön fészkelő madarak tojásait, valamint az élőhelyük zsugorodása is.

Rovatok