Index Vakbarát Hírportál

Tényleg kiszáradt tómedret találtak a Marson

2018. április 23., hétfő 17:28

Több mint egy évvel ezelőtt, 2017. januárjában talált rá a Curiosity űrszonda a Mars egyik legkülönlegesebb és legfontosabb felszíni képződményére, ami pont úgy nézett ki, mint a Földön mindenfelé látható kiszáradt és repedezett sár. Hasonló repedések voltak a Gale-kráterben elterülő sziklán, amit a tudósok tréfásan Old Soaker névre kereszteltek (ez magyarul nagyjából Vén Iszákos lenne).

A Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) kutatói azóta vizsgálták az űrszonda által elkészített fotókat, és egy év után arra a következtetésre jutottak, hogy az Old Soaker valóban egy ősi tó maradványa, amely 3,5 milliárd évvel ezelőtt kiszáradt. 

Persze nem csak fotók álltak a kutatók rendelkezésére, a Curiosity segítségével a lehető legtöbb adatot begyűjtötték az Old Soaker méreteiről, megjelenéséről és kémiai összetételéről.

A Geology című szaklapban azt írták a szikláról, hogy hosszabb idő alatt lerakódott üledék fedte be, a repedések pedig biztosan a levegővel való érintkezés miatt keletkeztek, nem hő vagy áramló víz hatására. A szikla a Gale-kráterben lévő egykori tó közepén volt megtalálható, és a repedések arra utalnak, hogy a vízszint drámai mértékben változott az idő folyamán, hasonlóan a földi tavak vízszintjéhez. 

Rovatok