Index Vakbarát Hírportál

Elkészült az univerzum legteljesebb csillagtérképe

2018. április 25., szerda 13:36

Az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) Gaia küldetésében létrehozták az eddigi leggazdagabb csillagkatalógust, és ebben 1,7 milliárd csillag minden ismert részlete megtalálható.

A projektet 2014-ben indították el, de a tudományos munka csak később kezdődött el, és összesen 22 hónapon át tartott. A katalógus létrehozásán 450 csillagász és szoftvermérnök dolgozott. A felvett adatok tartalmazzák több mint egymilliárd csillag pozícióját, távolságát és mozgását, emellett rendkívül pontos méréseket a Naprendszeren belüli aszteroidákról és a Tejútrendszeren túli csillagokról.

Ennek az elképesztő méretű adatbázisnak az elemzésével fény derül olyan részletekre, hogy milyen anyagokból áll a Tejútrendszer csillagpopulációja, merrefelé mozognak a csillagok, és kulcsfontosságú információkat szerezhetünk a galaxisunk születéséről, fejlődéséről.

A Gaia projektben elvégzett mérések pontossága miatt a Föld mozgásától függetlenül lehet vizsgálni 1,3 milliárd csillag valódi mozgását. Mindegyik csillag fényességéről vannak adatok, majdnem mindnek megvan a színe is, és félmilliónak a fény- és színváltozásairól is rendelkezünk információkkal. Százmillió csillagnak a felszíni hőmérséklete is ismert.

A Gaia küldetésben a Naprendszert is részletesen vizsgálták, most 14 000 aszteroidának van meg a pályája, és ezt az adatbázist még bővíteni tervezik.

Annyi információ van a Gaia adatbázisában, hogy az alapján éveken át újabb és újabb áttörő felfedezések születhetnek, és elképesztően megnő az univerzumról szerzett tudásunk.   

Rovatok