Index Vakbarát Hírportál

Közeli rokon a rózsa és az eper

2018. május 2., szerda 19:09

Illatosabb, tartósabb és színesebb rózsákat eredményezhet, hogy végre sikerült megfejteni a világszerte kedvelt növény teljes genetikai kódját. A 8 éven át zajló kutatómunka kevésbé várt eredménye, hogy a dísznövényről kiderült, közelebbi rokonságban áll az eperrel, mint azt gondolnánk - írta az MTI. 

Elkészült a rózsák történetének könyve. Egy könyv, amely segít megérteni a rózsákat, evolúciós fejlődésüket és nemesítésüket

- fogalmazott a a kutatást vezető Mohammed Bendahmane, a lyoni ENS egyetem munkatársa.

A Nature Genetics folyóiratban publikált tanulmányon több mint negyven francia, német, kínai és brit tudós dolgozott. A genetikai információ birtokában a rózsatermesztők új, tovább virágzó fajtákat tudnak nemesíteni, amelyek a növényi kártevőkkel szemben is ellenállóbbak. 

A genetikai térkép a Rosaceae családról is többet árul el, ahová az almák, a körték és az eprek is tartoznak. Bendahmane úgy fogalmazott, hogy „a rózsa és az eper egymáshoz nagyon közel álló fajok”.

A rózsák több ezer éve a kertek díszei, termesztésük Kínában kezdődhetett el. A Római Birodalom korában vadon nőttek a Közel-Keleten, ünnepségeken szórták a rózsaszirmokat, illatszert készítettek belőlük. A 15. században a rózsa a brit trónért folyó küzdelem szimbólumává vált a rózsák háborúja idején. A fehér rózsa a York-házat képviselte, a vörös rózsa pedig a Lancaster-házat - emlékeztet a BBC News.

Rovatok