Index Vakbarát Hírportál

Négy éven belül jöhet az orvosi ecstasy

2018. május 2., szerda 09:33

Egy frissen publikált kísérlet a korábbiaknál is meggyőzőbben igazolta az ecstasy hatóanyagának terápiás alkalmazhatóságát. A poszttraumás stresszben (PTSD) szenvedő háborús veteránok és más kísérleti alanyok kétharmadánál drámai javulást hozott az ekis terápia. Az MDMA-kísérletek az Egyesült Államokban nyáron már a 3. fázisba jutnak, a szer 2021-re megkaphatja az összes szükséges engedélyt, hogy rendszeresen lehessen használni a terápiában.

A 26 kísérleti alany részben harctéri traumákkal hazatérő veterán, részben más hátterű PTSD- tünetektől szenvedő önkéntes, olyanok, akiken a hagyományos kezelések nem vezettek eredményre. Mindössze két MDMA-s (ez az ecstasy pszichoaktív hatóanyaga) alkalom után azonban a többségük állapotában most jelentős javulást tapasztaltak a kísérletvezető orvosok. A pozitív változás olyan mértékű volt, hogy 68 százalékuknál ezt követően már nem is lehet klinikai értelemben PTSD-ról beszélni, többségük alvási problémái is megszűntek – írja a New York Times.

Az elmúlt években újra megélénkültek az MDMA terápiás lehetőségeivel kapcsolatos kísérletek. A hetvenes évek végén, amikor a még az I. világháború előtt szintetizált, majd gyorsan jól is felejtett vegyületet lényegében újra felfedezték, Leo Zeff pszichiátert követve többen alkalmazták már az anyagot terápiás helyzetben.

Mint korábbi ecstasy-történeti cikkünkben írtuk, az akkoriban „a lélek penicillinjeként” is emlegetett 3,4-metiléndioxi-N-metil-amfetamin pár év alatt elterjedt az amerikai pszichiáterek között, akik jó hatásfokkal alkalmazták emocionálisan elzárkózó páciensek megközelítésére, párterápiában, poszt-traumatikus stressz kezelésében, súlyos depressziós betegeknél. Mivel a pszichiáterek tartottak attól, hogy az LSD-hez és a meszkalinhoz hasonlóan a szer kijut az utcára, és végül betiltják, igyekeztek titokban tartani a használatát. A nyolcvanas évek elejére így is egy 4000 fős pszichiáter-hálózat használta az MDMA-t, aminek akkoriban Adam volt a neve. A páciensek nem tudták, mit szednek.

Miután a szer partydroggá vált (az MDMA ma a világon az ötödik legtöbbet fogyasztott drog az alkohol, a nikotin, a koffein és a marihuána mögött), a hatóságok a nyolcvanas évek közepén betiltották. 2001-ben aztán pszichiátriai kezelésekre aztán újra legálissá tették, de nagyon szigorú szabályozás mellett.

Az utóbbi években újra megélénkült a szer iránt a tudományos figyelem, ez azonban jellemzően csak néhány fős kísérleteket jelentett. Most az amerikai szövetségi gyógyszerengedélyezési hatóság jóváhagyta a továbblépéshez szükséges újabb fázist; ennek eredményeként – szólnak a várakozások – már 2021-re forgalomba kerülhet az MDMA-tartalmú legális gyógyszer.

Ez nem azt jelenti természetesen, hogy bárki besétálhat a patikába, és vehet egy üveg MDMA-t. Az elfogadásra váró protokoll szerint csak rendszeres terápiában, két segítő terapeuta jelenlétében lehet alkalmazni a szert; alapesetben három alkalommal, havonta egyszer. A szerhasználat során felszabaduló érzelmeket és kognitív tartalmak közös megbeszélése lényegi része a terápiának.

Rovatok